Med ugotavljanjem diagnoze v alternativni medicini in uradni medicini je ogromna razlika. V alternativni medicini diagnozo ugotavljamo na podlagi:

1)    razbiranja znakov na pacientovem obrazu

2)    analize hoje, mimike in glasu

3)    analize pacientovih simptomov

4)    homeopatske analize pacienta

5)    s pomočjo vseh metod diagnosticiranja alternativne medicine: iriodiagnostike, elektrodiagnostike po R. Vollu in avrikulodiagnostike.

 

Iz vsega navedenega je razvidno, da lahko diagnozo postavi samo zdravnik s kliničnimi izkušnjami. Alternativna medicina iz uradne medicine uporabi naslednje metode:

1)    ultrazvok za merjenje velikosti prostate in premika ledvice

2)    rentgenske slike za ugotavljanje premika vretenc

3)    CT in MRT za ugotavljanje raka.

 

Vrednost oziroma verodostojnost tovrstnih analiz je za alternativno medicino približno 10- do 20-odstotna. Torej na podlagi analiz praktično ni mogoče ugotoviti pravilne klinične diagnoze. To še posebej velja za ginekologijo, prebavni trakt in tudi druga obolenja. Če vemo, da je 70 do 80 odstotkov vseh bolezni v Sloveniji posledica nevroze, ugotovimo, da postane uporaba uradnih metod diagnosticiranja popolnoma nesmiselna. To je potrebno le za statistiko. Osnovna diagnoza se ugotavlja na podlagi tretje točke (analize simptomov). Naj z naslednjimi primeri ponazorim, kako razmišlja zdravnik alternativne medicine.

 

1)    Uroš, 33 let, Ljubljana, računalničar

Na pregled je prišel zaradi bolečin v križu in izčrpanosti ter pomanjkanja energije. Naj ponazorim, kako bi v njegovem primeru razmišljal klinično misleči zdravnik. Prvič, bolečine v križu so v tej starosti dokaj redke, razen če je pacient fizični delavec ali so tovrstne težave dedne (če so starši in njihovi sorodniki imeli težave z bolečinami v križu). Pacient ves dan sedi pred računalnikom, torej ga križ ne bi smel boleti. S športom se ne ukvarja. Iz pogovora je jasno, da se ne posveča nobeni fizični aktivnosti. Glede na starost in poklic lahko posumimo, da gre za resnične bolečine v križu. Da pridemo do takega spoznanja že na začetku, je treba imeti veliko prakse in velikokrat zdraviti takšne paciente.

Bolečine se ponavadi pojavijo zjutraj, zmanjšajo pa se pri hoji in v topli postelji. Pred desetimi leti se je pri pacientu pojavil sum na boreliozo. Zelo pomembno: pacient ni poročen in nima partnerke. Iz tega lahko klinično sklepamo, da gre pri njem za primitivni zastoj v prostati – ves dan sedi in nima spolnega življenja. Treba je diagnosticirati stanje prostate. Obstajata dva načina: uradni – s pregledom pri urologu. Za adenom prostate je pacient še premlad, za diagnozo starega vnetja pa bi bilo mnenje urologa preveč nezanesljivo, ker ima za diagnosticiranje vnetja prostate urolog na voljo samo bolečino pri otipu prostate. S pomočjo šarenice lahko diagnosticiramo vnetje za neki organ v petih do desetih sekundah, in sicer s 95-odstotno zanesljivostjo.

A pojdimo dalje. Zakaj je brez energije? Se verjetno vsak dan zelo »močno fizično trudi«? Vse, kar dvigne, je le računalniška miška. Torej za utrujenost ni fizičnega razloga. Vse kaže na psihosomatsko obolenje, zato ga poskusimo vprašati o psihosomatskih težavah: glavoboli, vrtoglavice, različne nenavadne bolečine, nihanja razpoloženja, težave s spanjem in tako naprej – skoraj sto različnih težav. Pri njem je veliko simptomov s tega seznama. Znano je, da bolečine v hrbtenici zelo pogosto izvirajo iz psihosomatike ali nevroze. Ta nevroza je nastala zaradi vsakdanjega življenja in negativnih dogodkov v preteklosti.

Kaj je pokazal iridiološki pregled? Skoraj nobenih organskih sprememb, razen prizadetosti na funkcionalni ravni vseh psihosomatskih notranjih organov, in kot sem pričakoval, motnje v delovanju prostate. Skratka, gre za banalno seksualno skrito nevrozo. Temu ustrezno je bilo tudi zdravljenje. Nobenih manipulacij v križnem delu hrbtenice, ker so bolečine v križu samo odraz stanja prostate. Kako zastoj v prostati zdravi uradna medicina, pa je znano in nima smisla pisati o tem.

 

 

 

2)    Roman, 36 let, Vrhnika, strojni tehnik

 

Na pregled prihaja zaradi šibkosti v nogah, občutka zbadanja po telesu in pritiska v glavi ter periodične omotice. Že iz težav lahko razberemo, da ni hudo bolan. Njegov zdravnik ga je začel pregledovati različno: EEG, poslal ga je na pregled k nevrologu itd. Sklepali so, da ima sclerosis disseminata oziroma multiplo sklerozo. Toda zakaj? Nobenega simptoma te bolezni ni, in če ni simptoma, tudi ni bolezni. Zbadanje po telesu je klasičen simptom nevroze, pri nobenem resnem organskem obolenju ni tega simptoma! Kar se tiče omotice: pacient razlaga, da se počuti, kot da bi upadal, ampak ni padal. Občutek pritiska v glavi pa je tudi klasični simptom nevrotičnih glavobolov. Treba je omeniti še občasne bolečine v želodcu in tegobe s spanjem, večina težav pa se je pojavila po materini smrti.

Iridiološki pregled je pokazal določene spremembe v notranjih organih, vendar so primerne njegovi starosti. Torej je osnovna diagnoza spet nevroza. Vsakič, ko zdravniki uradne medicine tako skrbno preiskujejo pacienta, ne razumem, zakaj to počnejo. Iz klinične analize simptomov lahko namreč zelo natančno postavimo diagnozo.

Moj cilj v tem kratkem poglavju je bil, da pokažem, kako enostavno je v alternativni medicini ugotoviti diagnozo:

1)    Razbiranje znakov in zunanjega videza pacienta – te simptome pozna vsak zdravnik.

2)    Analizo simptomov na kratko ali po najkrajši poti sem že pojasnil.

3)    Iriodiagnostika, elektrodiagnostika in avrikulodiagnostika bodo opisane v naslednjem poglavju.

V zaključku bi še omenil posebno znanje zdravnika alternative medicine – znanje homeopatije. Brez homeopatskega pogleda na pacienta ali diagnozo jedra osebnosti sta diagnostika in zdravljenje popolnoma nesmiselna. V teh dveh primerih nisem opisal homeopatske diagnostike, ker je precej težka in sploh ni bila potrebna.