Principi diagnostike in zdravljenja v uradni medicini in alternativni medicini se kardinalno razlikujejo. Takoj na začetku želim poudariti, da je alternativna medicina že dolgo znanstveno dokazana, saj temelji na principih fiziologije in patološke fiziologije. Obstaja zelo zanimiva zakonitost: teoretično obstajajo v medicini številne metode zdravljenja, ki naj bi bile s stališča znanosti dokazane, praktično pa v zdravniški praksi ne dajejo nobenih rezultatov. Enako velja tudi obratno. Metode alternativne medicine naj ne bi bile znanstveno dokazljive, vsaj tako trdijo strastni zagovorniki uradne medicine, vendar odlično pomagajo obolelim ljudem. In kljub vsemu, katero medicino izbere pacient, kaj mislite?

Principi alternativne medicine:

1. pacienta se obravnava kot celoto z vsemi medsebojnimi povezavami njegovih notranjih organov. Na primer: če človek kašlja, je to lahko zaradi ostankov infekcije, lahko pa je vzrok tudi živčni sistem, hormonski sistem, prebavni trakt ali kakšen drug organ. Da bi se dokopali do pravega vzroka, je nujno gledati na organizem kot na sistem, kjer je vse med seboj povezano.

2. vedno se opredeli, ali je bolezen primarna ali sekundarna. Gre za to, da ni nujno, da se vzrok za bolezen skriva tam, kjer človek čuti bolečino. V 70-80% primerov ni mogoče ugotoviti, kje se v organizmu dejansko nahaja pravi vzrok bolezni. Navajam par drobnih primerov iz svoje prakse:

А) ko pride pacient z bolečino v ramenskem sklepu, vedno pomislim, ali je ta bolečina pogojena s patološkimi spremembami v sklepu ali je vzrok zanjo kakšen drug notranji organ. Običajno se takemu pacientu predpiše fizioterapija, osteopatija itd. Kaj pa če gre v resnici za borelijo?

B) če ima človek težave z zaprtjem, v 90% primerov vsi takoj pomislijo na debelo črevo. Predpiše se spiranje črevesa, nekakšne diete, pacient sam išče kakšno čudežno zelišče. V bistvu pa je vzrok za zaprtje lahko skrit v živčnem sistemu, hormonskem sistemu, žolčniku, trebušni slinavki itd. Nota bene: še enkrat ponavljam: v 70-80% primerov se vzrok za bolečino ne nahaja na mestu, kjer človek čuti bolečino!!! Seveda, obstajajo tudi izjeme, vendar so redke. Vzrok je zahrbten – skrije se v telesu in opazuje z nesramnim nasmeškom ter si mane roke od zadovoljstva, medtem ko si zdravniki razbijajo glavo (ali pa tudi ne), ker hočejo najti prav njega – vzrok. Trdim, da je s pomočjo metod alternativne medicine mogoče v zelo kratkem času odkriti pravi vzrok bolezni. Zdaj smo prišli do zelo pomembnega principa alternativne medicine. Primer:

Damjana, 34 let, Domžale

Na pregled prihaja zaradi težav z zaprtostjo; na veliko potrebo gre namreč le enkrat na teden. Blato je trdo in izločanje je boleče. Zaprtost se je začela pred tremi leti, kmalu po porodu. Na iridiološkem pregledu sem ugotovil močan zastoj žolča v žolčniku, občasno zmanjšano želodčno kislino in izrazito hipofunkcijo ščitnice. Cilji zdravljenja v tem primeru so bili vzpodbujanje živčevja želodca, pospešitev izločanja žolča in delna normalizacija delovanja ščitnice.

DSCN0027

3. To je princip multiindicionalnosti. Ta princip se glasi: vsaka bolezen ima nekaj vzrokov in nikoli le enega. Samo v eni situaciji ta princip ne drži, in sicer pri konkretni poškodbi. Priporočam, da preberete poglavje Glavni in ne glavni organi. V tem poglavju navajam tabelo primarnosti in sekundarnosti bolezni, ki velja v alternativni medicini za organe in za bolezni.  Primer:

Janez, 72 let, Sevnica

Na pregled prihaja, ker ima težave z nespečnostjo, je utrujen, bolijo ga sklepi in občasno občuti bolečine v srcu. Ponoči mora pogosto na vodo, od 5- do 6-krat, curek pri uriniranju je slab. Po poklicu je inženir, dolga leta je bil direktor srednje velikega podjetja. Iridiološki pregled je pokazal, da je imel v preteklosti dve rani na dvanajstniku, mikroinfarkt na srcu in številna vnetja prostate. Njegovo trenutno stanje: kronični gastritis, izrazita skleroza srčnega ožilja, adenom prostate, zmanjšano delovanje hipofize. Iz šarenice lahko pogosto razberemo, da je sedanje zdravstveno stanje zelo močno povezano s težavami iz preteklosti.
Zaradi odgovornosti, ki jo prinaša položaj direktorja, so pri njem nastale rana na dvanajstniku in težave s srcem. Številna vnetja prostate, ki so se pojavila kot posledica pogostih vnetij nožnice in jajčnikov pri ženi (kar razberemo iz anamneze), ter starostne spremembe v hipofizi so sprožili nastanek adenoma prostate.

Jeraj Sabina 25

4.  Ker zdaj vemo, da v 90% primerov obstaja več vzrokov za bolezen, to pomeni, da je potrebno uporabiti ISTOČASNO TUDI VEČ METOD ZDRAVLJENJA , ker ima vsak vzrok svojo metodo zdravljenja. To pravilo ima  tudi svoje izjeme, to je klasična homeopatija. Prav žalostno je videti zdravnika, ki vse bolezni, znane in neznane, zdravi samo z eno metodo. Zdravnik, ki misli s svojo glavo, bo prej ali slej začel uporabljati še druge metode, s ciljem, da bi bili rezultati zdravljenja čim boljši. Če poteka zdravljenje samo po eni metodi, to pomeni odkrito nerazumevanje patoloških procesov, ki ležijo v osnovi vsake bolezni. Primer:

Izidor, 55 let, Zagorje, inženir

Na pregled je prišel zaradi glavobolov, nategnjenih ramenskih mišic in občasnega prekomernega potenja. Ima tudi visok krvni tlak (170/110). Pri anamnezi pove, da je prebolel mumps, norice in angine. Doživel je tudi dve prometni nesreči in pri eni utrpel pretres možganov. Na iridiološkem pregledu so bili diagnosticirani zmanjšano delovanje ledvic, moteno delovanje nadledvičnih žlez, kronični gastritis in starostne spremembe vratnih vretenc. Občasno jemlje uspavalne tablete.
Za zgornji pritisk, ki pokaže delovanje živčnega sistema, je potrebna akupunktura, za odpravljanje posledic prometnih nesreč vedno pride v poštev osteopatija, za izboljšanje delovanja ledvic pa homeopatija.

Primer Izidor

5. Iz tega logično izhaja naslednji princip, in sicer, da mora biti zdravnik alternativne medicine UNIVERZALEN, oz. da mora obvladati nekaj metod zdravljenja ali imeti ob sebi še nekaj specialistov z drugih področij medicine.

 

6.  Zdravljenje traja od 3 – 4 mesece. Po tem času naslednje 3 – 4 leta pacientu ni potrebno jemati nobenih tablet ali hoditi na kakršnekoli procedure. Živeti mora svoje običajno življenje. Izjema je klasična homeopatija, pri kateri zdravniku ne uspe vedno takoj določiti t.i. homeopatski tip človeka. V vsakem primeru pa se zastavi vprašanje o usposobljenosti zdravnika, ki leta vleče z zdravljenjem in ko z zdravljenjem končno zaključi, se vsi stari simptomi ponovno pojavijo. Ali tak pristop sploh lahko imenujemo zdravljenje? Poudarjam, remisija (to je popolna odsotnost simptomov bolezni) mora trajati približno 3 – 4 leta. Šele po tem času se lahko zaradi novih provocirajočih dejavnikov začne pojavljati nova bolezen. V Sloveniji je na splošno zelo zanimivo razumevanje besede »pomagalo je«. Če povsod drugod beseda »pomagalo je« pomeni, da so praktično vsi simptomi izginili, v Sloveniji to lahko pomeni, da so se simptomi zmanjšali, niso pa povsem izginili. Primer:

Mojca, 46 let, Ljubljana, računovodja

Po pomoč prihaja zaradi izpuščajev po telesu, ki jo srbijo zlasti ponoči. Srbenje sproži predvsem mastna hrana. Uradna medicina tovrstne težave obravnava kot alergijo na hrano. Kaj je pokazal iridiološki pregled? Na šarenici so razvidne močnejše stare spremembe mikroflore v črevesju, občasne motnje v delovanju trebušne slinavke in nihanja želodčne kisline. Torej se hrana zaradi vseh sprememb v prebavnem traktu enostavno ne prebavlja, temveč vre in gnije, zaradi česar se pojavljajo izpuščaji po telesu.
Metode zdravljenja: za črevesno mikrofloro izopatija, za delovanje trebušne slinavke organska zdravila in za želodec homeopatija.
Seveda je v takšnem primeru treba narediti 3 do 4 kure zapored s kontrolo po metodi R. Volla.

 Krampaè Andreja 34

7. Skladno s principom diagnostike in zdravljenja linije življenja od rojstva do smrti, se mora zdravnik potruditi in zbrisati vse sledi, ki so jih pustile ne do konca pozdravljene bolezni, sicer bo to le simptomatično zdravljenje in bolezen se bo kmalu spet začela oglašati. Na žalost ni veliko pacientov, ki  bi se odločili za tako temeljito, vendar dolgotrajno zdravljenje. Primer:

Marija, 65 let, Tolmin, upokojenka

Na pregled je prišla zaradi težav z nihanjem pritiska, napihnjenosti trebuha, tiščanja v prsnem košu, bolečin v sklepih, občasno bolečega uriniranja, bolečin v želodcu, zaprtosti, težav z nespečnostjo in izpuščajev po nogah.
V anamnezi se izkaže, da je prebolela mumps, škrlatinko in številne gnojne angine. Doživela je tudi padec na trtico, na smučanju si je zlomila nogo, v prometni nesreči je doživela nihajno poškodbo. Drugi dejavniki, ki uničujejo zdravje, so: deset let jemanja kontracepcijskih tablet, stresna služba, smrt moža in sestre. Že ta seznam je zadoščal za zelo slabo zdravje. Kako je bilo treba pacientko zdraviti? Izopatija za zdravljenje infekcij, osteopatija za poškodbe, homeopatija in akupunktura za zdravljenje posledic stresa. Posledic jemanja kontracepcije pa ni mogoče z ničimer pozdraviti. Tega je dovolj, življenjske zgodbe je konec. To je normalen konec nenormalnega odnosa do svojega zdravja. Kaj sploh želimo?

 Primer Marija

8.  Alternativna medicina ne more pozdraviti prav vsega. To se v prvi vrsti nanaša na akutno fazo bolezni. V glavnem so to le pravljice, če vam kdo govori, da se da z enim prijemom v osteopatiji ali kiropraktiki takoj pozdraviti zdravstveno težavo ali da je neko zelišče po enkratni uporabi odstranilo spremembe na koži – taki so le redki primeri. Vse akutne faze bolezni so predvsem domena uradne medicine. Upoštevaje to dejstvo, lahko v principu medicinsko fakulteto poimenujemo fakulteta za zdravljenje akutnih stanj, ker prav na tem področju uradna medicina dosega najboljše rezultate. Vse, kar sodi h kroničnim boleznim, se mora zdraviti samo z alternativno medicino. Kaj od kroničnih bolezni alternativna medicina ne more zdraviti? To so psihične bolezni, organske bolezni živčnega sistema in bolezni krvi.

 

9. Pred začetkom zdravljenja ima zdravnik alternativne medicine jasno predstavo o vzrokih bolezni in sestavljen konkretni plan zdravljenja. Natančneje povedano, zdravnik opredeli:

А)  organ, ki povzroča simptome ali

В)  karakter patološkega procesa v organu – funkcionalna motnja, vnetje ali destrukcija.

V naši medicini zdravnik vedno ve, kaj zdravi. Zato je tudi uspešnost alternativne medicine v večini primerov zdravljenja tako visoka. Primer:

Ema, 40 let, Medvode, učiteljica

Prihaja zaradi pojava izpuščajev po prstih na rokah, na golenici in ramenih. Izpuščaji jo srbijo zlasti ponoči. Pojavili so se pred petimi leti, potem ko je izgubila službo. Trenutno je v postopku ločitve. V uradni medicini so ji za njene težave predpisali mazila in antihistaminike, ki za kratek čas olajšajo srbenje. Pacientka vzroka, ki bi sprožil nastanek izpuščajev, ne more prepoznati: hrana, menstruacija, vremenske spremembe in stres relativno vplivajo na njeno kožo.
Na iridiološkem pregledu so bile ugotovljene motnje v delovanju trebušne slinavke, močnejši zunanji hemoroid, občasne ciste na jajčnikih in motnje v delovanju hormonskega sistema kot začetek menopavze. Iz vsega navedenega lahko predvidim naslednji načrt zdravljenja: osnovni vzrok izpuščajev je v živčnem sistemu, na to pa dodatno negativno vplivata še začetek menopavze in neprebavljena hrana zaradi disfunkcije trebušne slinavke. Živčni sistem in klimakterij zdravim z akupunkturo, trebušno slinavko s homeopatijo in morda po kontroli, ki bo čez dva meseca, tudi z izopatijo in konstitucionalnim homeopatskim zdravilom. Predvidevam, da bo zdravljenje trajalo približno 3 do 4 mesece, učinek pa bo 80-odstoten (negativne vplive ločitve je namreč težko takoj pozdraviti).

Primer Ema

 

Če še enkrat na kratko pregledamo vse principe, je slika naslednja:

 

1. Organizem je celovit sistem, zato ne moremo izpostaviti nobenega od organov te celote.

2. Princip primarnosti vzroka in sekundarnosti simptomov

3. Princip multikondicionalnosti

4. Obvezna uporaba več metod zdravljenja

5. Univerzalnost zdravnika ( nikakor ne sme biti ozko specializiran! )

6. Zdravljenje traja 3-4 mesece z možno remisijo v času 3-4 let

7. Zdravljenje poteka skladno z diagnostičnimi podatki linije življenja

8. Alternativna medicina ne zdravi vseh bolezni

9. Jasno razumevanje vzrokov bolezni in konkreten plan zdravljenja, poleg tega poznavanje vzrokov za nastanek bolezni, upoštevaje bolezni sorodnikov, preteklih bolezni in bolezni, prisotnih v tem trenutku ter odgovarjajoče prognoziranje možnih bolezni v prihodnosti.