Razumevanje omenjen razlike nosi v sebi smisel celotne medicine. V uradni medicini obstajajo zadeve, ki so ostale presenetljivo povsem neobdelane oz. so pojmovane nepravilno.
To je tudi vir kardinalnih protislovij v pogledu na diagnostiko in zdravljenje v medicini kot celoti. Milijardni zneski se po nepotrebnem prelivajo v medicino in vlagajo v razvoj določenih medicinskih panog, ki tega ne potrebujejo, ker v bistvu družbi ne prinašajo koristi. Torej, v človeškem telesu lahko razvrstimo organe na glavne, ki vedno sodelujejo v vseh mehanizmih bolezni in so omenjani v vseh diagnozah – od njih je odvisno zdravstveno stanje človeka, ter na manj pomembne oz. take, ki sploh nimajo nobenega vpliva na razvoj bolezni. V nadaljevanju je za lažje razumevanje navedena preglednica pomembnosti posameznih organov, ki si jo lahko simbolično predstavljamo kot vsakodnevno jutranje zasedanje podjetja z nazivom ZDRAVJE.
Takoj na začetku vas opozarjam, da so splošno sprejeti pogledi v medicini in družbi glede tega, kateri organi igrajo ključno vlogo v razvoju bolezni, povsem drugačni od stališč alternativne medicine. Na primer, močno razširjeno je mnenje, da med obolenji prednjačijo srčno-žilne bolezni. Vsekakor so vodilne med upokojenci, ne pa tudi med populacijo v aktivnem obdobju. Res je tudi, da lahko človek zaradi tovrstne bolezni umre v petih minutah, vendar se to dogaja v večini primerov spet le pri starejših ljudeh. Vprašali boste: Kaj pa visok krvni tlak? Ta je zelo razširjen med ljudmi! Poudarjam, da alternativna medicina hipertonije ne šteje za bolezen, temveč jo razume kot sekundarni simptom stanja določenega notranjega organa, na primer, slabega delovanja ledvic. Za laične zdravilce igra izjemno pomembno vlogo debelo črevo. Sestavili so celo rek, da smrt čepi v debelem črevesu. Sliši se kar zabavno in v resnici tudi ni nič več kot to.              Zelo neprijetno mi je gledati ljudi, ki zapeljani s tovrstno propagando, hodijo na procedure spiranja debelega črevesa, ker mislijo, da s tem ohranjajo svoje zdravje.
Vsi moji zaključki temeljijo na analizi nekaj tisočih šarenic. Šarenica nikoli ne laže: če v telesu obstaja bolezen, obstaja tudi znak na šarenici, če znaka ni, tudi bolezni ni. V ogromni večini primerov se na šarenici kažejo patološke spremembe, nastale le v določenih organih in se istočasno ne pokažejo nikakršne spremembe v drugih organih, ki jih uradna medicina uvršča med pomembne za zdravje. Enake rezultate dobimo tudi glede na pokazatelje ELEKTROAKUPUNKTURA PO dr. R. VOLLu, kar še dodatno potrjuje pravilnost mojih zaključkov. Torej, glede na stopnjo pomembnosti za človekovo zdravje se organi delijo na naslednje skupine:
1. V PRVO SKUPINO sodijo najpomembnejši organi. Za medicino je absolutnega pomena hormonalni sistem z vsemi svojimi sestavnimi deli: hipotalamusom, hipofizo, ščitnico, nadledvičnimi žlezami in jajčniki. Veliko vlogo pri zagotavljanju hormonalnega zdravja imata tudi prostata in maternica. Ne morem razumeti, zakaj prištevajo prostato k urološko-genitalnemu sistemu in ne k hormonalnemu sistemu. Menda ne zato, ker vpliva na sečni mehur?! To je seveda velika neumnost. Dovolj je, da pogledamo, kaj se dogaja z moškim po operaciji na prostati: pojavi se impotenca, ugašajo duhovne in življenjske moči. V bistvu se tak moški spremeni v starčka. Seveda so težave z odvajanjem vode precej sitna zadeva, vendar še zdaleč niso primerljive z motnjami v hormonalnem sistemu. Omenil bi rad, da celo v hormonalnem sistemu obstaja določena hierarhija: hormonalni organi, ki se nahajajo niže v telesu, imajo vedno podrejen pomen. Določeno odstopanje sem opazil potem, ko sem pregledal ogromno število žensk in ugotovil, da niti pri eni hormonske spremembe niso povzročili jajčniki! Vedno so bili »krivi« više ležeči hormonalni organi, in sicer: os hipotalamus – hipofiza – in še posebno ščitnica. V bistvu je jasno, zakaj ima uradna medicina povsem drugačno predstavo o prioriteti hormonalnih organov, saj so metode diagnostike kar dobro izdelane, predvsem to velja za jajčnike, vendar pa so zato zelo slabo izdelane metode diagnostike više ležečih hormonalnih organov. Zadeve so zašle tako daleč, da pogosto celo pri neplodnosti izvajajo laparoskopijo (prerežejo trebušno votlino, da bi videli stanje jajčnikov), čeprav se vzrok za neplodnost skriva v jajčnikih le v skrajno majhnem številu primerov. Po drugi strani pa, tudi če so v hipotalamusu ali hipofizi najdene patološke spremembe, se jih ne da zdraviti, saj za bolezni teh organov ni nobenih zdravil. Zato se v uradni medicini lotevajo zdravljenja sekundarnih v bolezen vpletenih organov po preprostem principu: nekaj se je tudi tukaj pokazalo in morda bo zdravljenje obrnilo kaj na bolje. Prav v takih primerih lahko alternativna medicina ponudi neprecenljivo pomoč, ker združuje izjemno široke možnosti diagnosticiranja s številnimi metodami zdravljenja. Navedel bom nekaj primerov, ki bodo osvetlili izreden pomen hormonalnega sistema za človekovo zdravje:

 1. Vrhunski športniki. Nobena skrivnost ni več, da vsi profesionalni športniki uporabljajo hormonalne preparate oz. anabolične steroide. Te snovi se nahajajo v moških spolnih hormonih, povečujejo moč in vzdržljivost. Povedano drugače, športnik, ki ima več spolnih hormonov ima več možnosti postati prvak. Pri moških, ki dolgotrajno jemljejo take hormonske pripravke, se razvijejo spremembe na notranjih organih, lahko se pojavi celo impotenca. Pri ženskah se začne spreminjati ženska hormonalna sfera, ki pogosto pripelje do neplodnosti. Te zadeve dobro poznam, ker sem tudi sam delal v profesionalnem športu. Hormoni lahko naredijo iz športnika olimpijskega zmagovalca!
 2. Sprememba moškega v žensko. Vsi poznamo fenomen hermafrodizma. Več podatkov o tem je mogoče najti na svetovnem spletu.
 3. Klimakterij pri ženskah. Ta naravni proces bom opisal kasneje. V svoji okolici lahko opazujete, kaj se dogaja z ženskami v času menopavze – v celoti se spremenijo.

Kateri organi, poleg hormonalnih, lahko povzročijo tako neverjetne spremembe v človeku? Bi to lahko bil želodec? Ali morda jetra? Ne, noben organ ne more povzročiti česa takega, le hormonalni sistem. Lahko bi rekli, da je hormonalni sistem generalni direktor človekovega zdravja! Tisti, ki ve, kako se ohranja zdrav hormonalni sistem, je redko bolan in dolgo živi. Zastavlja se še nekaj vprašanj: zakaj ima hormonalni sistem tako močan vpliv na človeka? Kaj vse je odvisno od hormonalnega sistema? Odgovor je zelo enostaven, če pogledate na večino simptomov in sindromov, so praktično vsi simptomi določenega hormonalnega organa.

 

Za dobro razumevanje je spodaj navedeni humoristični primer jutranjega sestanka podjetja “ZDRAVJE”:

se

Sestanek v podjetju

Vodstvo podjetja:

 1. Hipotalamus- urejen, samozavesten gospod, ki zaseda pomembno funkcijo,
 2. Okužbe – prebrisane temne osebnosti s sarkastičnim nasmeškom, ki blestijo v temi, se hihitajo in zvito manejo z rokami. Rade dopustujejo/počitnikujejo  v mandeljnih, ušesih in sinusih.
 3. Hipofiza- prav tako samozavesten gospod, ki spoštuje svojega kolega Hipotalamusa. Elegantno oblečen, odišavljen z dragim francoskim parfumom, njegovo zapestje krasi dragocena  ura na prstancu pa se lesketa dragoceni prstan.
 4. Nadledvični žlezi- dva brata, aktivna mlada poslovneža iz katerih kar kipi energija. V hlačah na zvonec in s kravatami, pred vsakim izmed njiju pa prenosni računalnik. Prava ženskarja.
 5. Živčni sistem – suh živčen gospod z osornim pogledom. Nerazumljiv in zelo domišljav, poln frustracij.
 6. Ledvice- miren plešast računovodja s kovčkom v roki. Živi mirno, družinsko življenje. Ima svojo hišo, soliden avto. Pravi družinski človek. Ukazuje podrejenim in je deležen splošnega spoštovanja v podjetju.
 7. Ščitnica- postavna ženska v strogem poslovnem kostimu.  V rokah z dolgimi prsti drži mapo in pisalo, s katerim si nenehno dela zapiske. Med pisanjem zapiskov izteguje vrat in pozorno posluša. Na njenem obrazu se na vsake toliko časa  prikrade rdečica. Pogosto je melanholična in zatopljena v misli o domačih opravilih. Občasno je depresivna. Brez kakršnih koli zadržkov se rada pridruži lepemu gospodu ob kozarčku likerja. Vestna in velikokrat si želi nekaj, za kar še sama ne ve kaj.

 

Uradniki:

 

 1. Želodec – suh, zgrbljen možicelj s kislim nasmeškom
 2. Dvanajsternik – zloben, zahrbtni in agresivni tip, ki z ničemer ni zadovoljen. Gre preko vseh trupel, da bi dosegel svoje. Težko prenaša avtoriteto.(težko prenaša,da mu kdo ukazuje)
 3. Žolčnik – ves nezadovoljen, z mrkim nasmehom sedi na stolu in vrti svinčnik v rokah. Na obrazu mu piše: vi kar govorite…jaz  od vseh najbolje vem kaj narediti! Bo že prišel moj čas in vam že pokažem!
 4. Vranica- okrogla ženica z zadovoljnim obrazom. Upravnica, ki dobro ve, da brez nje nikakor ne bi šlo, saj ima najdaljši delovni staž in pozna vse skrivnosti podjetja.( И знает все ходы и выходы.)
 5. Jetra – stari pijanček z neurejeno pričesko in zabuhlim obrazom, ki priča še o včerajšnjem popivanju. Strašansko ga muči zgaga in neučakano gleda na uro…v glavi pa samo ena misel: le kdaj bo konec sestanka, da lahko čim prej pogasi žejo z vrčkom piva ali dvema. Nemarno je oblečen iz žepa pa mu visi škatlica cigaret.
 6. Debelo črevo- neopazna, brezbarvna osebnost blizu 40 let. Postrani zavezana kravata in zamazan ovratnik. Nosi odslužen suknjič, ki je bil priča že marsičemu, čevlji pa imajo  že kar močno obrabljene pete (podplate).  V laseh prhljaj. Priliznjenec, doma pa tiran. Glavno domače opravilo- poležavanje na kavču. Nenehno ga napenja in ko spusti pline, se naskrivaj ozira, da ga ni kdo slišal.
 7. Prostata- starejši, plešast gospod. V njegovih očeh se vidi žalost, v mislih pa pretekle lovorike, ki jih je nizal med osvajanjem žensk. Nekoliko sključen in izgubljen. Vidno je,  da ga bolijo sklepi.
 8. Pljuča- astmatik  na obrazu katerega je razvidna bolečina. Nenehno smrkanje in brisanje nosu. Na mizi pred njim pa sprej za astmo. (pršilnik)Na splošno dober človek.
 9. Maternica- okrogla gospa v krilu. S temnimi madeži na obrazu in z utrujenim izrazom, ki razkriva njene misli: ko bi se vsaj sestanek hitro končal, da bi se lahko čim prej udobno namestila in ulegla v domači fotelj.
 10. Jajčniki – mlada, zadirčna deklina v hlačah, ki ni poročena in se tudi nima namena poročiti. No ja, če bi k njej pristopil kakšen simpatičen bankir…zakaj pa ne? Na delu se ravno ne pretegne, glavno delo, ki ga opravlja stoodstotno je kajenje na strehi in klepetanju o novih modnih smernicah. Ne mara vseh, v njene misli pa zahaja princ na belem konju.
 11. Za zaprtimi vrati sestanka pa se gnetejo ostali uslužbenci firme – mehur, trebušna slinavka, mlečne žleze, zobje, sklepi, hrbtenica in danka.  Ostalih malenkosti, kot so: lasje, koža in nohti pa se niti ne bo omenjalo.

Zato upravičeno zavzema prvo mesto tista vrsta medicine, ki zmore bolezen pravočasno diagnosticirati in jo učinkovito zdraviti. Primer:

Ana, 48 let, Domžale, ekonomski tehnik

Na pregled je prišla zaradi bolečin v zapestjih in prstov na rokah, ki so se prvič začele pred tremi leti. Občasno jo boli tudi ramenski sklep. Revmatolog ji je predpisal protibolečinske tablete. Opravila je tudi fizioterapijo, a učinka ni bilo. Na šarenici sem ji diagnosticiral hiperfunkcijo ščitnice in hipofize. V njenem primeru gre za sklepno obliko klimakterija. Primaren vzrok težav je v hormonskem sistemu, bolečine v sklepih pa so sekundarne.

Primer Ana

2. Na drugem mestu po pomembnosti je živčni sistem. Na tem področju so stvari precej zmešane. Živčni sistem ima dvojni način delovanja:
a.  Živčni sistem kot primarni faktor, ki izzove bolezen, pri čemer se njegov vpliv širi samo na tako imenovane psihosomatske organe, kot na primer, na dvanajstnik. Mislim, da ni potrebe, da bi našteval te organe, saj jih pozna vsak zdravnik. Še enkrat bi želel poudariti, da ne reagirajo vsi notranji organi na stres. Zato tudi močno razširjeno mnenje, da je živčni sistem kriv za vse bolezni, ne temelji na realnih dejstvih.
b.  Živčni sistem kot provocirajoči faktor. V taki situaciji že obstoja predispozicija za bolezen, občasno se ta tudi manifestira, kar pomeni, da je že prisotna nekje v organizmu in se aktivira pri določenih pogojih. Vsak nov stres samo ponovno izzove simptome. Zato se je izoblikovalo nepravilno mnenje, da psihična napetost povzroči pojav simptomov. Dejstvo, da je veliko ljudi, ki stalno doživljajo številne strese, vendar kljub temu ne obolevajo, pa ostaja prezrto. Gre za to, da se spremembe počasi kopičijo neodvisno od živčnega sistema. Ta odigra le vlogo sprožilca bolezni.
Vem, da se veliko ljudi v tem ne bo strinjalo z menoj. Želel bi jih vprašati: se klimakterij razvije zaradi stresa, povzroči nastanek tumorja na prostati živčni sistem? Naštel bi lahko še veliko bolezni, katerih nastanek ni povezan z živčnim sistemom.       Zanimivo se mi zdi, zato omenjam ponovno zelo pomembno značilnost sodobnih zdravnikov, predvsem evropskih, namreč, da ne znajo diagnosticirati nevroze. Pogosto se dogaja, da je moj pacient nejeverno začuden, ko mu diagnosticiram  nevrozo. Ljudje si predstavljajo, da je nevrotičen človek razdražljiv ali da začne kričati za vsako malenkost. Zadeva ni tako preprosta. Primer:

Igor, 44 let, Kranj, komercialist

Po pomoč je prišel zaradi ponavljajočih se bolečin v želodcu, napenjanja in zgage. Pogosto so mu predpisovali antibiotike za Helicobacter pylori, vendar pravega učinka ni bilo. Krvni pritisk se mu občasno zviša do 170, ponoči ne more spati, ker razmišlja o službenih problemih, zato se zjutraj zbuja utrujen. V alternativni medicini na težave z želodcem vpliva živčni sistem, torej je živčni sistem primaren vzrok bolezni, bolečine v želodcu pa sekundarne.

Primer Igor

3. Na tretjem mestu po pomenu je urogenitalni sistem. Konkretneje, gre za ledvice. Ledvice so izjemno pomemben organ in po drugi strani jih uradna medicina tudi izjemno težko zdravi, saj so točne metode diagnostike in zdravljenja precej relativne. Vztrajam na tej svoji trditvi, ker se obolelost ledvic zelo pogosto ne pokaže v izvidih urološke preiskave. Tisti, ki bi mi v tem oporekal, zagotovo ni klinicist, ki vsak dan pregleda vrsto pacientov. Neredko se zgodi, da bolnik prinese zdravniku izvide s pokazatelji v okviru norme, čeprav ima stalne bolečine v ledvicah. Dovolj bo, če navedem žalosten primer sečnega mehurja pri ženskah, kjer izvidi pokažejo povečane levkocite šele takrat, ko nastopi akutna faza vnetja, če pa gre za kronično vnetje, izvidi, praviloma, ničesar ne pokažejo. Ledvice so zelo občutljiv organ in reagirajo praktično na vsako infekcijo v organizmu. Spremembe se začno dogajati v ledvicah že dolgo pred pojavom simptomov. Zgodi se lahko, da se simptomi sploh ne pojavijo in ledvice samo »tiho umirajo«. Nekega dne pa nastopi trenutek, ko vas postavijo pred dejstvo, da boste morali hoditi na dializo. Tudi v teh primerih alternativna medicina ponuja neprecenljivo pomoč, ker lahko pravočasno diagnosticira funkcionalno stanje ledvic in kar je še pomembnejše – zmore odpraviti vsakršne degenerativne spremembe. Pomembno je le, da pravočasno pristopimo k zdravljenju.
Kateri organi so odvisni od delovanja ledvic? To so: oči, ušesa, kosti in sklepi, delno seksualna moč, da ne omenjam sekundarnih simptomov, kot so zvišan ali znižan krvni tlak. Primer:

Matjaž, 38 let, Ljubljana, elektroinštalater

Pred enim letom so se mu začele pojavljati bolečine v kolenih. Poškodovan ni bil, tudi preiskave na borelijo so bile negativne. V otroštvu je prebolel številne gnojne angine. Na šarenici je razvidno, da je imel v preteklosti pogosta vnetja ledvic, kar je povzročilo motnje v njihovem delovanju. Pri njem je primaren vzrok nastanka bolezni v ledvicah, bolečine v kolenih pa so sekundarne.

Primer Matjaz
Lahko rečemo, da našteti sistemi organizma človeka (hormonalni, živčni in urogenitalni organi) določajo stanje njegovega zdravja. Izzovejo tudi večino bolezni. Od tod sledi, da je vzdrževanje teh organov v dobrem funkcionalnem stanju temelj zdravja.
Preidimo še k drugim organom, ki tudi pogosto obolevajo. Zanimivo je, da pri tem nimajo večjega vpliva na zdravstveno stanje človeka. Poimenoval sem jih ORGANI DRUGE SKUPINE. Na določeni stopnji razvoja bolezni začno delovati patološko na druge organe. V nadaljevanju našteti organi so razvrščeni glede na pogostost patoloških sprememb, ki sem jo opazil v praksi:

 1. Želodec in dvanajstnik. Na patološke spremembe v teh dveh organih naletite pri vsakem drugem, tretjem človeku. Celo pri otrocih se že lahko razvije rana na dvanajstniku. V Sloveniji je to skoraj nacionalna bolezen! Alternativna in uradna medicina imata kardinalno različen pogled na patogenezo teh bolezni, o čemer bom pisal v posebnih poglavjih v nadaljevanju. Osnovni vzrok za njihov nastanek je tako v sedanjem času kot 300 let nazaj enak – to je psihoemocionalni stres. Situacija se vse bolj slabša zaradi rastoče in neprekinjene ekonomske krize. V bistvu bi bilo potrebno po celi državi organizirati široko mrežo kvalificiranih psihologov, saj so se psihosomatska obolenja povzpela že na prvo mesto. Nevroze, za katerimi v tem času trpi praktično vsak človek, povzročajo številna najrazličnejša obolenja. Uradna medicina pušča osnovni problem (nevroze) ob strani. Ponavljam, da bi diagnosticirali nevrozo, ni potrebno imeti nobene medicinske aparature!

 

 1. Organi ОRL. To področje je povsem po krivici zanemarjeno s strani uradne medicine. V bistvu so bolezni organov otorinolaringološkega sistema »sivi kardinali« zdravja. Stalna mikrointoksikacija (zastrupljanje na mikro ravni), ki jo povzročajo ne do konca pozdravljeni mandlji, ušesa, zobje in sinusi, zastruplja vse okoliške organe. Podobno je kot pri onesnaženemu okolju, ki ga moramo stalno čistiti. Za to obstaja čudovita možnost v obliki kavlificirano izvedene ELEKTROAKUPUNKTURE PO dr. R. VOLLu. Navedel bom samo en šolski primer: poglejmo si stalno intoksikacijo organizma iz mandljev. Kot vsaka bakterijska infekcija ima streptokokna infekcija še posebno »rada«  hipofizo, ščitnico, srce, sklepe in ledvice. Ogrozi lahko v bistvu katerikoli organ. Uradna medicina v takem primeru predpiše antibiotik, pri ponovitvi ponovno antibiotik, nato spet antibiotik in tako do neskončnosti, ne glede na vse posledice, kot so poškodba črevesne mikroflore, motnje v delovanju jeter, ki lahko pripelje do spremembe krvne slike. Ne smemo pozabiti, da vsaka infekcija povzroča mikrostrukturne spremembe v določenih organih. Če je infekcija virusna, so njene posledice lahko še težje, saj medicina ne ponuja učinkovitih zdravil proti virusom. Poleg tega moramo upoštevati še dejstvo, da tudi po odstranitvi mandljev, infekcija ostaja skrita v žepkih ne mestu, kjer so prej bili mandlji in nadaljuje z zastrupljanjem organizma, nahaja se tudi v drugih okuženih mandljih, iz katerih se širijo v okolico mikrobi in njihovi toksini. V bistvu bi morali za otolaringološke organe skrbeti enako kot za zobe in jih čistiti vsak dan.
 1. Področje možganov. Podatki iridodiagnostike kažejo, da se v možganih vedno dogajajo spremembe. Te spremembe nam govorijo o naslednjem:

a. da v možganih obstajajo trombozni zametki
b. da se je lokalno spremenila cirkulacija krvi, kar se kaže v obliki spazem možganskih žilic
c. da v možganih obstajajo ciste
č. da v možganih obstajajo tumorji
d. da je prišlo do določenih sprememb v psihi in celo o psihičnih nagnjenjih.

 1. Prostata in maternica

Prostata oz. maternica sta podvržena spremembam praktično pri vsakem moškem oz. ženski, in sicer v naslednjih oblikah:

 1. akutna vnetja
 2. kronična vnetja počasnega razvoja
 3. tumor na prostati ali miom v maternici
 4. rak prostate oz. rak maternice.

Nekaj več besed bom namenil prostati, saj je uradna medicina našla metodo za zdravljenje maternice – preprosto jo odstranijo, kar pri ženski vedno potegne za seboj tudi določene posledice. Posledice odstranitve prostate so precej težje. Ta organ je zelo pomemben za zdravje moškega. Vendar, na žalost, noben moški ne bo začel pravočasno skrbeti za to svoje »drugo srce«. NIKOLI! V nobeni državi. Za to obstaja vrsta vzrokov, o katerih bom pisal kasneje. Prostata deluje na psiho, potenco, sklepe, ledvica, krvni tlak, srce, hormonalni sistem (v obliki povratne povezave) in še na marsikaj drugega, o čemer ni uradni medicini nič znanega. Organi, ki sem jih naštel, so sekundarni in bolezni se v njih pojavljajo zaradi sprememb v glavnih organih.

Zagotovo set opazili, da nisem ničesar napisal o široko populariziranem pomenu debelega črevesa, ki ga intenzivno širijo razni zdravilci, prav tako ne o pomenu jeter in srca. Seveda lahko človek v hipu umre zaradi srca. Na tem mestu obravnavam kronične bolezni vseh starostnih skupin prebivalstva, torej se nanašam na 80 procentov vseh bolezni, ki pestijo ljudi. Srčna obolenja so značilna največ za starejšo generacijo in še to večinoma za njen moški del. Nenavadno je, da je prav na ta, relativno majhen del prebivalstva, usmerjen precejšnji delež finančnih sredstev, namenjenih medicini. Zato pa zmanjkuje denarja za diagnostiko in zdravljenje najbolj razširjenih bolezni. Ali ne bi bilo bolj smotrno večji del tega denarja nameniti, na primer, za zdravljenje virusnih obolenj, navadnih bolečin v križu ali, recimo, nespečnosti?

ORGANI TRETJE SKUPINE so organi, katerih znaki so zelo pogosto vidni na šarenici, čeprav ne nosijo samostojnega pomena: žolčnik, pljuča, danka in sečni mehur. Bolezni vznikajo v teh organih vedno sekundarno!
Skelet in sklepi s starostjo obolevajo pogosteje, vendar tudi te bolezni ne nosijo samostojnega pomena. Skoraj v 70 procentih so to le sekundarne reakcije, ki jih prožijo notranji organi.

ORGANI ČETRTE SKUPINE so organi, ki praktično nikoli ne puščajo znakov na šarenici. Sem sodijo: srce, jetra, požiralnik, tenko črevo in trebušna slinavka.
Iz vsega, kar sem napisal, izhaja vprašanje, ki je zelo pomembno za delovanje alternativne medicine in vsakodnevno obravnavo pacientov –  kaj moramo zdraviti. Zdraviti moramo funkcionalne motnje in vnetja notranjih organov.
Uradna medicina ima svoj nabor metod diagnosticiranja, s katerimi lahko ugotovijo spremembe v organizmu: tumorje, ciste, kamne, miome, anevrizme ipd. Praktično lahko vse metode uradne medicine diagnosticirajo, grobo rečeno, le tisto, kar raste (pridobiva volumen) v organu. Vse, kar sem omenil, se nanaša zgolj na diagnostiko in zdravljenje kroničnih bolezni. Nikakor pa ne velja za medicino akutnih stanj, kjer deluje uradna medicina na vzorno visoki ravni. Za večjo preglednost in razumevanje vsega, kar sem napisal, dodajam dve preprosti tabeli z navedbo primarnih in sekundarnih vzrokov za nastanek bolezni, najprej s stališča uradne medicine in v sosednjem stolpcu alternativne medicine. Prva tabela prikazuje pomen organov, druga pa najpogostejše  diagnoze.

Tabela 1.

Organ

Uradna medicina

Alternativna medicina

Požiralnik

primarni

sekundarni

Želodec

primarni

sekundarni

Dvanajstnik

primarni

sekundarni

Tanko črevo

primarni

sekundarni

Debelo črevo

primarni

sekundarni ali primarni

Črevo sigma

primarni

primarni

Danka

primarni

sekundarni ali primarni

Žolčnik

primarni

sekundarni

Jetra

primarni

sekundarni

Trebušna slinavka

primarni

sekundarni

Pljuča

primarni

primarni ali sekundarni

Sapnik

primarni

primarni ali sekundarni

Ledvice

primarni

sekundarni

Nadledvična žleza

primarni

sekundarni

Maternica

primarni

sekundarni

Prostata

primarni

sekundarni

Sečni mehur

primarni

sekundarni

Jajčniki

primarni

sekundarni

Danka

primarni

sekundarni

Ščitnica

primarni

sekundarni

Hipofiza

primarni

sekundarni

Ušesa

primarni

 primarni

Mandlji

primarni

primarni

Kosti

primarni

sekundarni

Sklepi

primarni

sekundarni

Kri

primarni

primarni ali sekundarni

Tabela 2.

Bolezen

Uradna medicina

Alternativna medicina

Gastritis

primarni

sekundarni

Rana na želodcu oz. dvanajstniku

primarni

sekundarni

Vnetje debelega črevesa

primarni

primarni ali sekundarni

Hemoroidi

primarni

primarni ali sekundarni

Vnetje žolčnika

primarni

sekundarni

Kamni v žolčniku

primarni

sekundarni

Vnetje trebušne slinavke

primarni

sekundarni

Pljučnica

primarni

primarni

Bronhitis

primarni

primarni

Bronhialna astma

primarni

sekundarni

Alergija

primarni

sekundarni

Vnetje srčne mišice

primarni

sekundarni

Išemična bolezen srca

primarni

sekundarni

Visok krvni tlak

primarni

sekundarni

Nizek krvni tlak

primarni

sekundarni

Srčna aritmija

primarni

primarni ali sekundarni

Vnetje ledvičnih čašic

primarni

sekundarni ali primarni

Vnetje ledvičnega tkiva

primarni

sekundarni ali primarni

Ledvične bolezni

primarni

sekundarni

Kamni v ledvicah

primarni

sekundarni

Vnetje mehurja

primarni

sekundarni

Sladkorna bolezen

primarni ali sekundarni

sekundarni

Vnetje prostate

primarni

sekundarni

Povečanje prostate

primarni

sekundarni

Vnetje jajčnikov

primarni

sekundarni

Ciste na jajčnikih

primarni

sekundarni

Vnetje maternice

primarni

sekundarni

Mioma maternice

primarni

sekundarni

Vnetje ščitnice

primarni

sekundarni

Motnje v delovanju hormonskega sistema

primarni

sekundarni

Nevroze

primarni

sekundarni

Vnetje ušes

primarni

primarni

Vnetje mandljev

primarni

primarni

Vnetje sinusov

primarni

primarni

Kožne bolezni

primarni

sekundarni

Bolečine v hrbtenici

primarni

primarni ali sekundarni

Bolečine v sklepih

primarni

sekundarni

Bolečine v kosteh

primarni

sekundarni

Vnetje dojk

primarni

sekundarni

Zatrdline v dojkah

primarni

sekundarni

Bolezni oči

primarni

primarni ali sekundarni

/ptr

td valign=”top” width=”234″/td