Za boleznimi kože človeštvo že dlje časa oboleva. Nekoč je bila koža podvržena vplivu narave, ugrizom živali in ugrizom insektom, ker ni bilo oblačil. Zelo je bila razširjena srbečica.

Pri sodobnem človeku ni kontaktnega vpliva narave, bolezni kože pa so ostale. To se kaže kot madeži, izpuščaji, gnojne pike, razpokana koža, abcesi, itd.

Na sploh se je vedno smatralo, da je koža pokazatelj stanja notranjih organov. Pri živalih začne odpadati dlaka, pri zdravih je dlaka lepa in svetleča. Pri dojenčkih se razvije atopični dermatitis, mnoge otroške bolezni se kažejo z izpuščaji na koži, v puberteti se pojavljajo mozolji na koži, pri zaprtju se prav tako pojavljajo madeži. Zaradi prevelikega jemanja zdravil se pojavijo madeži na koži.

Uradna medicina in alternativna medicina imata absolutno različne pristope k diagnosticiranju in zdravljenju. Osnovna razlika je v tem, da smatra uradna medicina kožne bolezni primarno, alternativna medicina pa sekundarno.
V alternativni medicini obstaja osnovno pravilo: potrebno je definirati tisti notranji organ, ki povzroča n.pr. izpuščaje na koži. Uradna medicina zdravi kožne bolezni predvsem z mazili.

Obstaja zelo veliko metod zdravljenja. Skoraj pri vsaki kožni bolezni se začnejo patološke spremembe v črevesju, zato zelo dobro pomaga čiščenje le-tega. Postopek čiščenja je potrebno večkrat ponoviti. Bistvo je v tem, da če se hrana slabo razkraja, obstane v črevesju in pride do vrenja ter posledično do samozastrupljanja, kar se kaže potem na koži.

Pri zdravljenju kožnih bolezni zelo dobro pomaga homeopatija, ki zdravi konkreten oboleli organ. Včasih pomaga tudi akupunktura, ki normalizira hormonski in živčni sistem.