Osteopatija je v medicini stara metoda diagnosticiranja in zdravljenja. Ustanovitelj te metode je ameriški zdravnik dr. Andrew Still (1828 – 1917), ki je leta 1893 organiziral prvo šolo osteopatije. Iz Amerike se je metoda razširila v večino evropskih držav.

Pred štirimi leti je osteopatijo priznal evropski parlament, in sicer kot uradno metodo zdravljenja. V Angliji, Belgiji in Franciji je osteopatija priznana kot uradni medicinski poklic.

V organizmu človeka so vse kosti, sklepi, vretenca, mišice, lobanje in notranji organi povezani v enoten sistem gibanja. Če je ta edinstven sistem gibanja zablokiran na kakršni koli točki oz. delu, je prizadet ves organizem.

Osnovna naloga osteopatije je razblokirati mehansko blokado v lobanji, hrbtenici, v notranjih organih, in sicer, da bi se lahko ponovno svobodno gibali. Po deblokadi se bolezensko stanje v organizmu močno izboljša.

Terapije zdravnik osteopat izvaja z rokami, in sicer s pomočjo določenih prijemov. Na primer tako kot avtomehanik poskrbi za skladno delovanje vseh avtomobilskih delov, tudi zdravnik osteopat s pravilnim zdravljenjem omogoči skladno delovanje celotnega organizma.

Kaj zdravi osteopatija?

Osteopatija zdravi bolezenska stanja hrbtenice, sklepov, glavobole, vrtoglavice, vnetje sinosov, vnetje ušes, posledice nepravilnih porodov, posledice po prebolelih infekcijah, znižan ali zvišan arterialni pritisk, posledice avtomobilskih nesreč, težave z mehurjem in ledvicami, brezplodnost, ginekološke težave, zaprtost, utrujene oči zaradi preobremenitve, izboljša se prekrvavitev v možganih ter presnova v celicah in blagodejno vpliva na živčni sistem ter na stanje kronične utrujenosti.


dr. Andrew Still (1281 – 1917)