Obolenje želodca je ena izmed treh najpogostejših obolenj v Sloveniji.
Čeprav se bolečine v želodcu pojavljajo skozi celo leto, se najpogostoje pojavljajo prav spomladi. Možno je tudi vnetje sluznice želodca, ene iz med najbolj pogostih bolezni človeštva. Vzroki za bolečine v želodcu so različni. V preteklosti so se bolečine v želodcu pojavljale zaradi stradanja in infekcij, dandanes pa se bolečine pojavljajo zlasti zaradi stresa. Pogledi uradne medicine in klasične medicine na omenjeno težavo se popolnoma razlikujejo. V naši klasični/alternativni medicini so težave želodca indikator živčnega sistema oz. sprememb v naših življenskih okoliščinah. V uradni medicini je do dveh let nazaj bil poglavitni vzrok za vnetje želodca pri vseh pacientih bakterija helibacter pylori, nakar se je ta vzrok čudežno spremenil in je od takrat dalje vzrok vnetja slabost zapiralke želodca. Ta vzrok se sedaj spet diagnosticira pri vseh pacientih.
Anatomosko želodcu sledi dvanajsternik. Želodec in dvanajsternik načeloma kažeta iste simptome. Le da je za dvanajsternik značilno, da so simptomi bolj izraziti spomladi in jeseni. Pravtako se bolečine v dvanajsterniku pojavljajo pogosteje ponoči. Zanimiv simptom je tudi občutek olajšanja med uživanjem hrane. Obstaja še veliko drugih simptomov, zgoraj našteti so samo osnovni simptomi. Uradna medicina dandanes te simptome obravnava kot nepomebne, v resnici pa so še kako pomembni. Namreč, zgolj na podlagi zgoraj opisanih simptomov lahko določimo ali gre za težave želodca ali za težave dvanajsternika. Uradna medicina, kot rešitev problema ponuja zdravljenje s tabletami, ki pa je učinkovito le v času jemanja le teh. Ko je terapija končana, se bolečine pojavijo ponovno, kar pomeni da se vzrok težave ne odpravi. Alternativna medicina pa ponuja veliko različnih metod zdravljenja vnetja ali rane na želodcu/dvanajsterniku.
Izbira metode zdravljenja je odvisna od resničnega vzroka. Vzrok se ugotovi na podlagi tega, kje se rana/vnetje natančno nahaja, kaj lajša bolečine, kaj bolečine okrepi, kdaj se bolečine pojavijo (podnevi, ponoči), kakšen je vpliv vremena itd. Za zdravljenje omenjene težave obstaja skoraj 50 različnih zdravil, najbolj primerno zdravilo pa je potrebno izbrati za vsakega pacienta individualno. Do zdaj povedano se morda sliši nenavadno, vendar je situacija takšna, kot jo opisujem. Vsak pacient potrebuje individualni pristop in pravtako individualno zdravilo glede na njegove individualne težave!
Poleg zdravil je na tem področju zelo učinkovita akupunktura, ki vpliva na višja možanska središča in vegetativno regulacijo sluznice želodca. Terapija se mora zaključiti z organ zdravili, ki vzpostavljajo oz. regenerirajo sluznico. Zdravljenje je sestavljeno iz 2-3 kur in je zelo uspešno.