Odločil sem se napisati članek o glavobolih, ker je ta problem zelo pogost. Odkrito moram povedati, da je uradna medicina pri glavobolih precej nemočna, tako pri diagnosticiranju, kot tudi pri zdravljenju.

V praksi splošnih zdravnikov je to najbolj pogosto obolenje, pri katerem je od 100 pacientov 75 žensk. Človeštvo je vedno trpelo zaradi glavobolov. O tej težavi je napisano veliko knjig, disertacij, organizirano je bilo veliko konferenc, farmakološke firme izdelujejo zdravila. Položaj pa je ostal približno tak kot pred 5000 leti, razen če gre za operativni poseg.

Poznane so različne klasifikacije, po katerih obstaja 80 do 90 vrst različnih glavobolov. Ko sem delal kot nevrolog v bolnici ter na polikliniki me je vedno čudilo, da ne obstaja nobena metoda zdravljenja. Zdravniki predpisujejo samo tablete proti bolečinam, ki stanje olajšajo za kratek čas. Po prenehanju jemanja se glavoboli ponovno pojavijo. Tega torej ne morem imenovati zdravljenje. Čeprav je vedno prisoten strah pred tumorjem, je po statistiki le-ta samo pri 3 % vzrok za glavobole. Vsi ostali glavoboli so drugega izvora.

Najbolj pomembno je natančno razumevanje, da je 90 % glavobolov sekundarnega izvora. In tu je pri iskanju vzroka alternativna medicina veliko močnejša. Poleg tega so v uradni medicini raziskave dolgotrajne in običajno ničesar ne pokažejo. Tovrstne preiskave je potrebno delati samo pri sumu na tumor. V ostalih primerih je diagnostika pri glavobolih neverjetno enostavna. Vedno znova sem začuden, kako širok krog zdravnikov ne ve, kako diagnosticirati. Vzrok za glavobol se lahko ugotovi zgolj na podlagi vprašanj. Potrebno je samo, da pacient odgovarja na vprašanja jasno in natančno.

Navedel bom nekaj najbolj pogostih vzrokov za glavobol:

– poškodbe
– bolezni notranjih organov
– hrbtenica
– onesnažena okolica
– kontracepcija
– dednost
– živčni sistem

Vsaka oblika glavobola ima svoje zelo močno izražene simptome. Metod zdravljenja v alternativni medicini je veliko: akupunktura, homeopatija, izopatija, osteopatija, fitoterapija, spagiriki, organ-zdravila, psihoterapija, meditacija. Vsaka metoda se izbira individualno, odvisno od tipa glavobola.

Za dosego dobrega rezultata so običajno potrebni trije, do šest mesecev zdravljenja.