To je edina metoda v medicini ki vpliva na hormonski sistem človeka brez vnosa umetnih hormonov, kar je zelo pomembno pri zdravljenju klimakterija, pri bolečih menstruacijah, nerednih menstruacijah in boleznih ščitnice.

Na ušesih se nahajajo točke hypotalamusa, hypofize, ščitnice, jajčnikov, nadledvične žleze. Moram omeniti, da obstaja zelo velika razlika med kitajskimi in francoskimi točkami po lokaciji in sicer ima vsak organ po francoski aurikulo-terapiji tri točke, v kitajski akupunkturi pa eno točko. Poleg tega imajo francoske točke popolnoma drugačno lokacijo. Največji delež v medicino so Francozi doprinesli s tem, da so našli na ušesih točke psihe. V kitajski akupunkturi jih ni. To so točke agresije, skrbi, strahu, frustracij, živčne napetosti, zmedenosti, antistresne točke, točke vegetativnega živčnega sistema, točka psihoanalize ali točka posledic stresov iz preteklosti. Francozi namreč delijo aurikulo-terapijo in aurikulo-medicino.

Aurikulo-medicina:
Zdravnik vzame roko pacienta in potipa puls. Istočasno osvetli uho s svetlobo različnih barv. Vsaka barva vzpodbudi določeno funkcijo ali določene organe v organizmu. Če se puls poveča je določen organ primeren za zdravljenje.
Na tak način se odkrije prvoten in drugoten vzrok bolezni.

Poleg tega obstaja bolj enostavna diagnostika. Na ušesu je približno 200 točk. Če se pritiska na te točke potuje živčni impulz v določen organ in obratno od organa v točko v ušesu. Če je točka ob pritisku občutljiva ali boli, je organ bolan.

Na ušesu so različni mozoljčki, brazgotinice, brazdice, dlake kar vse označuje določene bolezni.

Uho ima notranji in zunanji del. Zaradi struktur notranjega ušesa slišimo. Zunanji del, tako imenovana školjka, omogoča diagnostiko.