V ordinacijo vstopi mlada ženska. Izraz na njenem obrazu razkriva trpljenje in zaskrbljenost. Kotička ust sta povešena, koža na obrazu je rumenkasta, rame so povešene. Hodi težko in počasi. Trpi zaradi stalnih bolečin v spodnjem delu trebuha in v žolču, ima težave s prebavo, njeno razpoloženje niha. Želja po spolnosti peša, spremembe vremena ji povzročajo močne glavobole.
Po pregledu in pogovoru ugotovim, da ji ustreza določeno homeopatsko zdravilo. Že čez približno dva meseca pride do opaznih rezultatov: njeno počutje se je izboljšalo, postala je vesela, glavoboli so redkejši in kar je najpomembneje, prenehale so se boleče menstruacije.

Bolečine med menstruacijo so pri ženskah eden od zelo perečih zdravstvenih problemov. Zaradi uvodoma opisanih težav trpi skoraj vsaka tretja ženska. Precej dolgo je vladalo prepričanje, da so v ozadju patologije boleče menstruacije duševni vzroki. V zadnjem času se uveljavlja spoznanje, da so vzroki lahko tudi nepravilen položaj maternice, endometrioza in drugi vnetni procesi v medenici. Pri natančnem pregledu anamneze ženske je mogoče ugotoviti, da v času menstruacije večina žensk čuti določene bolečine v medenici. Do bolezenske oblike pride ponavadi pri mlajših ženskah: menstrualne bolečine postanejo tako močne, da ženska ne more več normalno delati. Takšno stanje spominja na milejšo obliko poroda; ženska leži skrčena na postelji. Bolečine se širijo v križ in tudi v noge, pogosto jih spremljajo tudi glavoboli, bruhanje, vrtoglavica in prebavne motnje. Tablete za lajšanje bolečin učinkujejo kratek čas, ne odstranjujejo pa vzroka.

Boleče menstruacije je mogoče učinkovito zdraviti z nekaterimi metodami nekonvencionalne medicine. Metode so učinkovite zato, ker vplivajo na lokalni vzrok bolezenske težave, pri tem pa je potrebno upoštevati tudi osebnost ženske, ki trpi zaradi menstrualnih bolečin. Zdravnik mora prepoznati lastnosti bolečine – kam se širi, kako dolgo traja, kaj jo zmanjša oziroma okrepi, kako nanjo vpliva spolna dejavnost, kakšni so spremljajoči znaki, kakšna je ženska po konstituciji in kakšna je njena dedna zgodovina. Z vsemi temi vprašanji se ukvarja homeopatija.

Akupunktura dopolnjuje homeopatijo, pogosto pa je uporabna kot temeljna metoda zdravljenja menstrualnih bolečin. Na ušesu so hormonske točke za hipofizo, jajčnike, nadledvično žlezo, maternico … Zaradi povečane količine prostaglandinov se pojavijo pri bolečih menstruacijah maternični krči, te pa je mogoče učinkovito blokirati z akupunkturo.

Kot sem že omenil, lahko pride do bolečih menstruacij tudi zaradi nepravilnega položaja maternice. V tem primeru lahko pomagam z osteopatijo, metodo, pri kateri z določenimi prijemi z rokami namestim maternico v pravilen položaj.

Glede na to, da je možnih vzrokov za boleče menstruacije več, pogosto uporabim več zdravstvenih metod hkrati, kar zagotavlja ozdravitev pri 70 do 80 odstotkov pacientk.