Na prvi pogled je problem po eni strani zelo kompliciran, po drugi pa zelo enostaven. To je odvisno od tega, kakšne metode diagnosticiranja in zdravljenja se uporabljajo. V tej regiji se nahaja zelo veliko organov, živcev in ožilja. Kot običajno so te bolečine lahko primarne ali sekundarne. Mišljenje, da tam kjer boli je potrebno iskati vzrok, običajno ni pravilno. V medenici se nahajajo maternica, prostata, mehur, hrbtenica, trtica in veliko ligamentov. Na bolečine vplivajo poškodbe, padci, starost, kemikalije, infekcije, hormonski sistem.

Praviloma na iridodiagnostičnem pregledu takoj lahko ugotovim vzrok za bolečine. Če sta za bolečine odgovorna dva organa je potrebno za določitev primarnega vzroka uporabiti elektrodiagnostiko. Če pogledamo zelo okvirno, obstajata dva vzroka za bolečine v medenici: vnetja ali nevralgije in oboje se da zelo uspešno zdraviti.

Obstajata še dva specifična vzroka za bolečine v medenici in sicer problem v zvezi s premaknjenim položajem maternice, kar imajo skoraj vse ženske, ki so rodile in drugi vzrok je povezan s spolnim življenjem.

Pomembno vlogo ima trtica, ker je povezana z ligamenti z maternico, mehurjem in križem. Bolečine v trtici se ponovno pojavljajo bolj pri ženskah, ki zaradi neudobnih čevljev padajo na zadnjico. Zdravljenje poteka tako, da se trtica in maternica postavita v pravilen položaj .

Sedaj obstaja v medicini takoimenovana laparaskopska metoda in kot zdravniku mi ni popolnoma jasno, zakaj je potrebno to metodo uporabljati, razen pri sumu na raka, saj je tako enostavno ugotoviti vzrok za bolečine v spodnjem delu trebuha.

Članek je zelo kratek, vendar pa je problem velik. Upam, da sem vam uspel s tem člankom povedati svojo osnovno misel.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.