Že zdavnaj sem želel napisati ta članek, katerega vsebina je morda težje razumljiva, pred 10 leti pa prebivalci Slovenije sploh ne bi razumeli, kaj želim povedati. Vendar pa so se časi spremenili in sedaj upam, da vam bo ta članek koristil.

V medicini je zelo razširjeno mnenje, da lahko ugotovimo diagnoze na podlagi analiz.V realni medicinski praksi to absolutno ne drži. Ko sem še kot mladi zdravnik delal specializacijo, mi je starejši zdravnik z izkušnjami povedal, da mora biti moj odnos do analiz zelo relativen, analizam je potrebno verjeti in tudi istočasno ne verjeti. Vprašal sem ga, čemu lahko verjamem ? Njegov odgovor je bil: samo simptomom. Tekom let sem tudi jaz v svoji praksi opazil, da analize, kaj se dogaja v organizmu, velikokrat ne pokažejo pravilne slike.

Navedel bom kratek primer in sicer v z zvezi z ženskim mehurjem. Če je akutno vnetje, torej bolečine so ob uriniranju, vročina, rdeča voda itd. analiza vode pokaže levkocite. Pacientka dobi antibiotik, levkocitov pri laboratorijski preiskavi ni več, vendar pa simptomi ostajajo (običajno vročina izgine). Kaj iz tega sledi ? Mnenje uradne medicine je, da je bolezen pozdravljena, vendar pa so simptomi ostali, kar pomeni, da bolezen, vnetje mehurja ni pozdravljeno.

Lahko bi naštel še zelo veliko primerov, vendar pa je potrebno razumeti eno, da analize pokažejo samo patologijo v akutni fazi, v kronični ali skriti fazi analiza skoraj nikoli nič ne pokaže. Prav tako analize ničesar ne pokažejo, ko gre za motnje v delovanju organa. Ker motnje nihajo, bi bilo potrebno analizo narediti prav takrat ko bi bila hipo ali hiper funkcija, vendar pa ujeti ta trenutek je praktično nemogoče. To je posebno vidno v primeru motenj v delovanju ščitnice, simptomi so, analiza pa je v redu. Dolga leta sem opazoval to razhajanje med analizami in realnostjo in nisem razumel zakaj je temu tako. Vedno, če mi nekaj ni logično oz. jasno se posvetujem v vojaško-medicinski akademiji v Sankt Petersburgu. Nedavno sva z načelnikom Katedre klinične biokemije in laboratorijskih analiz dolgo o tem diskutirala. Na koncu sva on, kot predstavnik teoretične medicine in jaz kot predstavnik praktične medicine, priznala, da se analize že 150 km od Sankt Petersburga razlikujejo in bi morali upoštevati druge standarde analiz. Ljudje na drugem področju jedo drugačno hrano, imajo drugačne navade, zemlja je drugačna itd. Lahko sami pomislimo, da rezultate analiz prebivalcev Evrope, Azije, Afrike, Amerike,.. ne moremo »metati v en koš«.

Navedel bom samo tri primere iz moje prakse:

Lastnik gostilne na obali, star 42 let. Zelo je zaskrbljen zaradi zvišanega holesterola. Že 10 let ga skuša znižati. Težav in simptomov nima nobenih, vendar pa vedno misli na svoj holesterol, temu posveti veliko časa, investira veliko denarja, holesterol pa ostaja na isti ravni. Mene to spominja na neskončen tek maratonca, ki pa se nikoli ne bo končal. In kakšen smisel ima to ?

Učitelj star 50 let. Težave: glavoboli, bolečine v mišicah, vrtoglavice, nespečnost. Imel je zelo velike probleme v službi. Po teh problemih so se začele omenjene težave. Istočasno je bila analiza pozitivna na borelijo. Zaradi zdravljenja simptomov že zdavnaj ni več, vendar redno prihaja v ordinacijo in s tresočimi rokami kaže na pozitivno analizo na borelijo in trdi, da je strašno bolan.
Povzetek tega primera: v glavi ima fiksno idejo in sicer analiza ni v redu, oh, kako strašno je bolan! Bodite prepričani, da bo doživel 90 let, istočasno pa bo zamoril sebe in vse okoli sebe.

Inženir, star 60 let. Simptomov ni nobenih. Analiza je pokazala določene pokazatelje v urinu, ki niso v redu. Cele pol ure mi je s solznimi očmi našteval vse svoje rezultate analiz. Iridodiagnostika in EAV nista ničesar pokazali. Jemal je že antibiotike in celo vrsto zdravil, vendar so rezultati analize enaki. Da bi mu kaj dopovedal, mi ni uspelo.

Na koncu pa bi navedel še svoj primer:
Pred 30 leti so pri meni na EKG našli resne spremembe, ki kažejo na predinfarktno stanje. Star sem 50 let in EKG mi je ponovno pokazal predinfarktno stanje. Torej na osnovi EKG imam že 30 let predinfarktno stanje. Spoštovani bralci, vaše mnenje ?

Analiza pokaže pravilno sliko samo v akutni fazi bolezni, v kronični fazi skoraj nikoli.

Skratka, smisel tega članka je, da je potrebno zdraviti bolezen in ne analize.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.