Poglejmo dve stališči na omenjeno diagnozo in sicer:

Uradno stališče je, da je to rast celic sluznice izven maternice, oziroma okrog maternice.
Alternativna medicina pa smatra, da je to vnetje sluznice maternice.
V obeh medicinah priznavajo, da je osnovni vzrok nepravilno delovanje hormonskega sistema.

Obstajajo tudi simptomi kot so bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se povečajo v času menstruacije, nelagoden občutek ob spolnem odnosu, po menstruaciji izcedek iz nožnice,
pridobivanje na teži.

Zdravljenje je v obeh primerih popolnoma različno.
V uradni medicini se uporabljata hormonska terapija in operacija. Velikokrat sem že pisal o neverjetnih negativnih stranskih učinkih sodobne hormonske terapije. Če odkrito povem, to ni terapija, ker takšna terapija samo nadomešča hormonski primanjkljaj, ne vzpostavlja pa hormonov v organizmu. Nisem še videl ženske, ki bi bila ozdravljena s pomočjo hormonskih tablet. Lajšanje ? Seveda ! Vendar, boste do konca življenja jemali tablete ?
Dejansko pa je potrebno normalizirati hormonski sistem in problem bo počasi odstranjen. Potreben pa je čas in potrpljenje, kajti na hormonski sistem vpliva veliko dejavnikov kot so otroške infekcije, posebno mumps, angine in vse viroze. Otroške infekcije povzročijo mikro spremembe v strukturi ščitnice, hipofizi in nadledvični žlezi. Prav tako vplivajo tudi strupi iz okolice kot so svinec, kadmij, pesticidi, herbicidi itd. V današnjem času pa osnovno poškodbo povzroči prekomerna uporaba kontracepcije.

Endometriozo se da zdraviti, vendar pa je zdravljenje odvisno od prebolelih bolezni in preteklih škodljivih dejavnikov. Zdravljenje ni smiselno, v kolikor je ženska jemala kontracepcijske tablete do poroda več kot dve leti.
Navedel bom samo en primer iz prakse:
Ženska, stara 42 let, bolečine v spodnjem delu trebuha, še posebej med spolnim odnosom, občasne krvavitve po menstruaciji. Poleg ginekoloških težav je imela tudi simptome, ki so značilni za ščitnico: potenje, poslabšanje spomina, razbijanje srca, utrujenost.
Pri njej je bilo potrebno zdravljenje ščitnice, kajti na šarenici so se pokazale najbolj izrazite spremembe v hormonskem sistemu. Zadostovala sta dva tretmaja akupunkture in homeopatija. Razstrupljanje drugih organov s pomočjo elektroakupunkture po dr. Vollu celo ni bilo potrebno, ker je prebolela malo otroških bolezni in živi v čistem okolju. Krvavitve so prenehale, bolečin ni bilo več.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.