V zadnjem času se v Sloveniji zelo veliko govori o glivicah. Tema je zelo zanimiva in prav je, da se o njej razpravlja, saj v določenih situacijah glivica zelo negativno vpliva na organizem. Bolezni, ki jih izzovejo glivice se imenujejo mikoze.

Sem zelo ogorčen, da se ta tema ne opisuje pravilno, posebno diagnostika in zdravljenje. Opisujem nekatere simptome glivic v oroganizmu Znaki so beli tok in srbenje, srbenje v danki, afte v ustih, vedno bel jezik, suh kašelj, napenjanje, driske ali zaprtost, zgaga, fizična utrujenost, alergije.

Predpostavka, da je vse temu vzrok candida ni pravilna. Obstaja 140 oblik candide in večji del vrst candid je pozitivnih za organizem. Manjši del pa je patološki kot C. albicans, C. tropicalis, C. parapsilosis. Nasploh pa osnovna glivica, ki jo najdemo na raziskavah je myxosis oris.

Osnovni problem candide je v tem, da spremeni kislost v črevesju v bazično. Rezultat tega so strupene snovi, ki zastrupljajo organizem. Tako n.pr. mnogim pacientom zdravniki povedo, da konzumirajo veliko alkohola. Analize pokažejo slabe jetrne teste. Vendar prav te strupene snovi kot scatolum, indolum, aflatoxin prizadenejo jetra.

Zdravljenje glivice je enostavno, vendar traja dalj časa in sicer od 4 do 6 mesecev. Včasih so potrebne podporne terapije.

Kaj zavira zdravljenje ?

Vsi pacienti hočejo ozdravitev zelo hitro, kar pa ne gre.

Pri glivicah ginekologije, ki so pogosto posledica vnetja prostate pri moških (vnos pri spolnem odnosu) se mora obvezno zdraviti tudi partner. Ker pa moški običajno ne priznavajo, da so okuženi, se pogosto tudi ne želijo zdraviti.

Vsa osnovna farmakološka zdravila, posebno kontracepcija in antibiotiki, zavirajo zdravljenje.

Zelo velik problem je, da se glivice nahajajo pogosto v črevesju parazitov kot n.pr. glist. Zdraviti je potrebno ne samo glivice, temveč tudi odstraniti gliste. Gliste so zelo razširjene ne samo pri otrocih, temveč tudi pri odraslih.

Druge oblike glivic kot Mycosis oris, Trychophytia, Actinomyces israellis, Turoplosis glabratis, Mucor mucedo, Nocardia asteroides, Aspergillus niger izzovejo svoje oblike bolezni. Tako obstaja Aspergillosis pljuč. Znaki so zadihanje, dušenje, sluzast izpljunek pri kašljanju. Zelo pogosto se Aspergillosis pljuč spremeni v astmo. Često vse oblike glivic sprožijo alergijo, vendar se maskira v drugih oblikah bolezni.

V medicini obstaja samo ena metoda za zdravljenje glivic – izopatija. To so mikro-izvlečki glivic, ki so pripravljeni na homeopatski način. Izbira izopatije je mogoča samo s pomočjo metode imenovane elektroakupunktura po dr. Vollu.