Pod izrazom izopatija se razume izkoriščanje zdravil, pripravljenih iz patoloških tkiv. To terapijo so poznali že pred davnimi časi in sicer kot izkoriščanje lastnega urina ali kot zdravljenje ponavljajočih gnojnih izpuščajev na obrazu s pomočjo lastnega gnoja.

Zdravilo se imenujejo nozodi. Pripravljajo se iz patoloških, spremenjenih organov človeka in živali na homeopatski način. Patološko tkivo pred izdelavo sterilizirajo. Zaradi tega nozodi ne vsebujejo patoloških mikroorganizmov.

Svoj prispevek v terapiji z nozodi je doprinesel osnovatelj homeopatije Samuel Hahnemann. Dela, ki so bila objevljena po njegovi smrti dokazujejo, da je izopatijo smatral kot tretjo možnost poleg homeopatije in allupatije. Pod allupatijo se razume vse kar se ne nanaša na homeopatijo.

V uradni medicini se pri obolenjih uporabljajo antibiotiki in sulfanilamidi. Pri tem pride do uničenja bakterij in potem se začne masoven vnos strupov bakterij v kri. To se imenuje reakcija Jarisch-Herxheimer. Pomeni, da se dogaja zastrupljanje organizma človeka. Zaradi tega postane bolezen kronična. Poleg tega pride do spremembe bakterij v L-forme, ki ne reagirajo na antibiotike. Tako pride samo do začasne izboljšave. Večina pacientov je to že opazila pri sebi. Na začetku antibiotiki pomagajo, potem pa ne več. Analiza ne pokaže povzročitelja.

Nozodi močno razdražijo imunski sistem organizma. Imunski sistem prične ščititi ogrožen organ.
Bolj detajlno pa izgleda to tako:

Osnovno tkivo, kjer pride do nakopičenja bioloških in kemičnih strupov, se imenuje mezenhim. To je pol-tekoča tekočina med tkivom in ožiljem. Nozodi odplakujejo iz mezenhima kronične strupe. V aktuni fazi nozodi blokirajo povezavo strupov v mezenhimu. Strupi, ki se osvobodijo, gredo v kri ali v votline v organizmu n.pr. strupi se nakopičijo v sinusih, ki so energetsko povezani z določenimi notranjimi organi. Običajno v takem primeru zdravniki zdravijo sinuse, potrebno pa je zdraviti notranji organ. Lahko pa se toksini nabirajo v votlini, ki se nahaja zadaj za maternico ali prostato.

Zaradi tega je ustanovitelj Elektroakupunkture po dr. Voll-u imenoval svojo metodo zdravljenje mezenhimalna reaktivacija ali bolj enostavno – razstrupljanje telesa. Na tak način strupi bakterij in virusov prepojijo tkivo vsakega človeka, ker je vsak od rojstva prebolel infekcijske bolezni kot n.pr. škrlatinka, mums, rdečke, vodene koze, oslovski kašelj, angine, borelijo, gripo, gonorejo, itd.

Na prvi pogled je zdravljenje uspešno, dejansko pa je bolezen še vedno prisotna v organizmu in čaka na provocirni dejavnik, pri čemer se bolezen pojavi v drugi obliki, na primer angine sprožijo vnetje ledvic. Po prebolenih anginah se lahklo čez 20 – 30 let pojavi visok pritisk na podlagi poslabšanega delovanja ledvic.

Navedel bom nekaj tipičnih povezav:
Borelija – sklepi
Oslovski kašelj – pljuča
Mumps – moda
Rdečke – centralni živčni sistem
Gripa – ščitnica

Pogoji za uspešno zdravljenje z nozodi:
1. Potrebno je uporabljati klasično homeopatijo kot dodatek, ker prispeva k včejemu učinku nosodov
2. Uporaba drenažnih zdravil, ki pospešujejo izločanje strupov. Drenažna zdravila povečajo funkcijo organov, ki izločajo strupe kot n.pr. ledvica, jetra, debelo črevo, pljuča, koža.
3. Uporaba tako imenovanih organskih zdravil, ki obnavljajo celice tkiv.
4. Obilno pitje vode

Kateri toksini so pristoni v telesu se lahko ugotovi s pomočjo EAV metode (Elektroakupunktura po dr. Vollu). Vsak organ ima svojo točko na koži. Z merjenjem teh točk se ugotovi stanje organov. Če je organ prepojen s toksini, se pokazatelj na točki spremeni. S pomočjo aparature se lahko najde povzročitelj in zdravilo, ki pozdravi organ.

Za zdravljenje so običajno potrebne dve do tri terapije.