Ko se ženska približuje 42-45 letom starosti, se običajno začnejo težave z zdravjem. Začenja se klimakterij. Postopoma ugaša funkcija hormonskega sistema, torej delovanje hipofize – ščitnice – jajčnikov. Prenehajo se menstruacije. Ženski spolni hormoni zelo močno vplivajo na različne organe. Zaradi prenehanja izločanja teh hormonov žensko telo vstopi v drugo življensko obdobje.

Nasploh klimakterij deluje v treh stopnjah:

Predmensko stanje – začetek klimakterija
Periklimakterij – samo obdobje klimakterija
Postklimakterij – obdobje po meni

Na splošno so ti procesi tipični, vse pa se dogaja v različnih variacijah. V učbenikih je napisano, da traja klimakterij približno pet let. Po mojem mnenju traja klimakterij 10 do 15 let. Pri tem se simptomi zmanjšujejo.

Zelo pomembno je razumeti, da klimakterij ni bolezen. To je starostna sprememba, vendar z zelo neprijetnimi simptomi. Z zdravljenjem zelo uspešno lajšam te simptome.

Klimakterij se izraža na različne načine:

1. psihična oblika – razdražljivost, utrujenost, ravnodušje do življenjskih obveznosti in spolnosti, bolečine v kosteh in hrbtenici.
Odkrito lahko rečem, da se mi zdi prav smešno, kako kiropraktiki pri vsaki bolečini v hrbtenici pri tej starosti izvajajo določene manipulacije. Omenjene bolečine so zelo značilne za klimakterij.
2. Prebavni trakt – na primer zaprtost in napenjanje.
3. Hormonska oblika – prekomerno potenje, posebno ponoči, vročinska oblivanja, razbijanje srca, tresenje rok. Zelo neprijetno je, ko nenadoma postane ženska čisto rdeča v obraz in to celo v javnosti.

Mnogi zdravniki zdravijo omenjene lokalne simptome. V resnici pa so to sekundarni odzivi. Stvar je v tem, da ima vsaka ženska od rojstva šibke točke. Tekom življenja pa se nakopičijo strupi vnetij, alergeni, strupi iz onesnažene okolice, poškodbe, posledice psihičnih stresov … Klimakterij nato izzove in aktivira vse te točke. Ženska se redi. Zelo se mi smilijo ženske, ki trošijo velike vsote denarja za nepotrebne shujševalne kure, kar zelo škoduje organizmu. Vzrok ni v tem, koliko ženska poje, temveč je težava v hormonskem sistemu.

Pri nekaterih ženskah postane nožnica suha. Kljub temu priporočam nadaljevanje spolnih odnosov, ker spolnost prisili hormonski sistem k delovanju. Spolni odnos je koristna telovadba za hormonski sistem. Nasploh klimakterij pokaže, da je hormonski sistem najpomembnejši sistem v telesu.

In prav pri klimakteriju se v primerjavi z uradno medicino izkaže vsa moč alternativne medicine. Uradna medicina klimakterij zdravi z umetnimi hormoni. Ne zanikam, učinek teh hormonov v času jemanja je zelo močan. Vendar, ali naj bi to bilo sploh zdravljenje? To je nadomestna terapija. Umetni hormoni pridejo od zunaj in nadomestijo lastno proizvajanje hormonov. To poruši normalno delovanje hormonskega sistema. Cilj zdravljenja pa je, da se spodbudi delovanje hormonskega sistema, ne pa nasprotno – zavira. Vrh tega imajo umetni hormoni zelo močne stranske učinke. Ko ženska preneha jemati hormonske tablete, se težave ponovijo.

In kako zdravim ?

Prva metoda: akupunktura, posebno aurikuloterapija.
Na ušesu se nahaja veliko hormonskih točk.

Druga metoda: homeopatija
S homeopatijo dosegam izredno dobre rezultate.

Tretja metoda: organska zdravila
Obnavljajo tkiva cele hipofize, ščitnice in jajčnikov.

Moram še povedati, da pri eni pacientki od desetih ne dosežem nobenega učinka, za kar je kriv izredno močan hormonski sistem.

Razumljivo, da ženska sama izbere način zdravljenja in se odloči med uradno in alternativno medicino.