Veliko pacientov pride k meni na pregled z mnogimi medicinskimi izvidi oz.dokumenti kot so različne analize, slike, uradne diagnoze in mnenja. Namen pacientov mi je zelo razumljiv, saj bi želeli, da bi ti dokumenti pomagali pri ugotavljanju diagnoz ter vzrokov njihovim težavam. V javnosti je izredno zakoreninjeno mnenje, da je za ugotovitev diagnoze potrebno narediti celo vrsto preiskav.

Povedal vam bom kako so postavljali diagnozo oz. ugotavljali vzrok bolezni stari zdravniki z bogatimi kliničnimi izkušnjami. Od takrat, pred 200 leti do danes se ni nič spremenilo. Izjema je samo pri diagnositiciranju raka, pri čemer ima sodobna oprema dejansko vodilno vlogo.

Vsa diagnostika se deli na dve fazi.

V prvi fazi je potrebno ugotoviti, ali gre za psihosomatsko ali organsko obolenje

Psihosomatske bolezni je možno diagnosticirati samo ! na podlagi analiziranja simptomov,
ki jih omenja pacient. Tu ni potrebno nobenih analiz, niti preiskav ! Analiziranje simptomov je zelo enostavno, poznati je potrebno simptome bolezni organov in kako izgledajo simptomi psihosomatskih obolenj. Če pogledamo realno medicinsko prakso, je to 80 % od vseh primerov.

Torej še enkrat:
1. klinične izkušnje
2. sposobnost analiziranja

Če je ugotovljeno psihosomatsko obolenje, ga je potrebno zdraviti z ustreznimi metodami. V kolikor pa je ugotovljeno načelno organsko obolenje, nastopi druga faza ugotavljanja, je to vnetje ali pa tvorba (rak).

Specifične analize za vnetje konkretnega organa v medicini ni. Obstajajo samo splošne analize kar pomeni, da se ugotovi prisotnost vnetja, vendar pa ni jasno, kje se to vnetje nahaja.

V alternativni medicini obstajajo metode za ugotavljanje vnetja konkretnega organa. Če je sum na tvorbo je potrebno napotiti pacienta v uradno medicino, ker samo metode uradne medicine diagnosticirajo in zdravijo raka.

Kot lahko sami ugotovite, je dokaj enostavno. Seveda sem poskusil poenostaviti, da bi me razumeli, saj obstaja zelo veliko različnih potankosti.

Osnovni zaključek:
1. 80 % bolezni se da diagnosticirati na podlagi analiziranja simptomov
2. osnovna načela diagnostike v uradni in alternativni medicini so enaka, je pa potrebno, da se z alternativno medicino ukvarja zdravnik z kliničnimi izkušnjami

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.