1.
Bioresonančna terapija in diagnostika
Prvi sem uvedel bioresonančno terapijo v Slovenijo. Na nacionalni televiziji je bila ta metoda tudi predstavljena. Na začetku je bilo veliko navdušenje, čez približno 1 do 1,5 leta pa sem ugotovil, da ta metoda zelo slabo funkcionira, učinkovita je samo 10 %. Morda je bil pri določenih pacientih pozitiven učinek, vendar pa so se težave po preteku enega leta pri večini pacientov, n.pr. pri zdravljenju senenega nahoda, ponovno pojavile. Zdravljenje je bilo potrebno ponoviti. Pacient je bil brez težav ponovno samo eno leto, potrebne so bile ponovitvene terapije in tako naprej. Skratka, za tistega, ki je izvajal to terapijo, je pomenil dober zaslužek, saj je bilo potrebno terapijo vsako drugo leto ponavljati.
Nekateri starši so navdušeni nad bioresonančno terapijo, da je njihov otrok ozdravljen n.pr. pri atopičnem dermatitisu, ne potrebuje nobene diete, lahko vse zaužije in nima nobenih madežev na koži, vendar pa žal temu ni tako.
Velikokrat sem razlagal, da je atopični dermatitis bolezen, ki se pojavlja v štirih organih in sicer se simptomi pojavljajo na pljučih, nosu, črevesju in koži. Po zdravljenju z bioresonančno terapijo ta otrok vse je in starši mislijo, da je otrok ozdravljen, vendar pa so se težave preselile na pljuča in simptomi se kažejo kot dušenje in kašelj. Iz tega lahko razberemo, da bioresonančna terapija ne dosega nobenega pozitivnega učinka oz. ozdravitve. Čez nekaj časa se bodo ponovno pojavili madeži na koži.
Z mojega vidika je veliko bolj enostavno n.pr. pri senenem nahodu v mesecu maju jemati Claritine, kot pa hoditi na bioresonančno terapijo.

2.
Homeopatija
Obstaja skoraj deset oblik homeopatije. V Sloveniji vsi homeopati uporabljajo samo eno obliko, neodvisno od konkretnega pacienta, kar zelo pogosto ne privede do učinkovitega zdravljenja. S homeopatijo je potrebno zdraviti 3 – 4 mesece.
Učinek pravilno zdravljenjega pacienta traja 3 – 4 leta in v tem času ni potrebno jemati nobenih zdravil.

3.
Bioresonančna diagnostika
Izvajajo jo z nihalom. Smatram, da je to čisti cirkus. Razumem moje kolege zdravnike, ki trdijo, da je alternativna medicina šarlatanstvo. Kdor je videl to nihalo, je imel prav gotovo občutek, da se nahaja pri šamanu. Ena pacientka, ki je bila na bioresonančni diagnostiki, mi je z ironičnim glasom povedala, da je opazila, vsem, ki so prišli s pregleda, jim je bila ugotovljena glivica in borelija. Kako naj to imenuje drugače, kot samo zaslužkarstvo.
Na kratko, bioresonančna terapija in diagnostika je samo za tiste, ki imajo odvečen denar.

4.
Pogosta vprašanja o hrani
Nisem pristaš diet. Zakaj ?
– vsa hrana je onesnažena, predvsem sadje in zelenjava. S tem boste zaužili cel kup pesticidov in herbicidov
– ob določenih diagnozah kot n.pr. rana na želodcu se vam bo zaradi sadja stanje poslabšalo
– le redkokatera dieta pomaga pri zdravljenju, n.pr. pri sladkorni bolezni, putiki
Splošno pravilo, ki velja glede hranjenja je, da je potrebno jesti absolutno vse, vendar pa se je potrebno držati treh načel:
– količina hrane (vse in po malem)
– kombinacije hrane
– zgodovinske tradicije (n.pr. Slovenci jedo zaseko že od vekomaj, pa zaradi tega niso umrli, črncem so potrebne banane i.t.d.)
Problem glede hranjenja – to je umetno nerejen problem (iz muhe so naredili slona).

5.
Rekreacija
Rekreacija je sposobna ozdraviti 80% do 90 % bolezni. Znan je izrek francoskega zdravnika Sarkota: nobeno zdravilo na svetu ne more zamenjati gibanja, gibanje lahko zamenja vsa zdravila na svetu. Vendar pa so ljudje prepričani, da je gibanje enostaven pojem. Gremo s psom na sprehod in to je že rekreacija. Rekreacijo je potrebno izbrati glede na to, na kateri organ želimo vplivati. Osnovni pokazatelj rekreacije, ki pomaga zdravju je puls 120, rekreacija mora trajati 20 – 40 min, moramo se spotiti in izvajati jo je potrebno 3 do 4 krat na teden. Ne smete se rekreirati kot olimpijci in pretiravati ter dosegati puls do 170.

6.
Candida
Še en primer, ko so iz muhe naredili slona. Pomanjkljivo je reči, da je prisotna samo candida, pravilno je, da govorimo o glivicah. V organizmu ni nikoli prisotna samo candida, temveč jo vedno spremljajo še »tovariši« virusi in mikrobi. In tako je potrebno zdraviti to »tovarišijo« istočasno v celoti. Zdraviti samo glivico je neumnost. Vendar pa, kaj lahko pričakujemo od zdravilcev ?
In še nekaj resnic:
Po pogostnosti je na prvem mestu v organizmu glivica Mycosis oris in ne candida.
V medicini ne obstojajo zdravila za zdravljenje glivic temveč samo v alternativni medicini in to so nosodi.
Glivico ima vsak človek, ki se pojavi ali aktivira ob določenih pogojih, n.pr. če ženska jemlje ali je jemala kontracepcijo. Žensko, ki je jemala kontracepcijo pa žal skoraj ni mogoče ozdraviti od glivic !

7.
Manipulacija na hrbtenici
V zvezi s tem je s strani pacientov najmanj vprašanj.
Skratka, obstajajo tri vrste metod:
a) kiropraktika (grobi prijemi)
b) manualna terapija (nežna oblike kiropraktike)
c) osteopatija (nežna metoda, ki deluje še na lobanji in organih)
Obljube, ki jih dajejo osteopati in seznami bolezni, na kaj vse lahko vplivajo enostavno ne držijo in so lažne. Dejansko je dokaj ozek krog bolezni, ki jih lahko osteopatija pozdravi. Imam znanstveno stopnjo iz osteopatije in 100 % stojim za to trditvijo.

8.
Kaj je to Elektroakupunktura po dr. Voll-u
To je stara nemška metoda. Osnovni cilj je razstrupljanje organizma od strupov in posledic različnih infekcij. V Sloveniji je ta metoda skoraj neznana.

9.
Omejitve pri jemanju homeopatije
Pacienti prihajajo z informacijo, da pri jemanju homeopatije ne smejo piti kave, kamilic, ne dati zrnc na žličko itd. Ne vem, od kod jim ta informacija, saj tega nisem zasledil pri nobenem starem nemškem homeopatskem specialistu.

10.
Prostata
Priporočila: ne pijte gaziranih napitkov (ki vsebujejo mehurčke), ker mehurčki sprožajo vnetje prostate. Ne razumem, kako naj bi mehurčki vplivali na vnetje prostate ?
Vnetje prostate se vedno dobi pri spolnem odnosu z žensko pri kateri so okuženi organi z glivico candido ali drugo bakterijo (maternica, jajčniki, mehur ali nožnica). To poznajo vsi urologi že 300 let.

11.
Glavoboli
Napačno mišljenje pacientov je, da se ne da ugotoviti vzrok za glavobole kar preprosto ni res. Vzrok se da ugotoviti v 100 % primerih, prav tako je zdravljenje uspešno !

12.
Visok pritisk
Prav tako so tudi tu pacienti prepričani, da vzroka za visok pritisk ni mogoče ugotoviti. Vzrok za pritisk se da ugotoviti pri vseh pacientih !

13.
Kontracepcija
Farmacevtska smrt za hormonski sistem in posledično temu za ves organizem.
Posledice se kažejo v času jemanja, po koncu jemanja in čez določen čas.
Osnovni udarec se kaže na neodpornih otrocih, rojenih ženskam, ki so jemale kontracepcijo.
O tej temi ne bom govoril, ker nima nobenega smisla, vsak si izbira svojo pot v življenju.

14.
Colonhydro-terapija
Ko sem bil še mlad zdravnik, sem bil nad to metodo navdušen. Praksa pa je pokazala, da je ta metoda skoraj neučinkovita. Maksimalni učinek je izboljšanje splošnega počutja. V 15 letni praksi nisem opazil skoraj nobenih drugih učinkov. Vsi moji kolegi zdravniki so se že zaradi neučinkovitosti odpovedali tej metodi. Poleg tega je metoda nevarna n.pr. zaradi krvavitve iz hemeroidnih vozličkov lahko pacient umre kar se je že zgodilo v določenih državah. Zagovorniki te metode trdijo, da zastrupljeno črevo določa zdravje človeka in se s čiščenjem razstruplja ves organizem, kar pa je laž. Zastrupljanje organizma je potrebno zdraviti na popolnoma drug način. Po zastrupljanju je debelo črevo šele na 6 – 7 mestu.

15.
Živčni sistem
Osnovna ideja – vse bolezni bazirajo na psihi, kar trdi vzhodna medicina. To je absolutno nepravilno. Ali je menopavza tudi posledica psihe ali n.pr. borelija ? Primere bi lahko še navajal. Psiha je pomembna, vendar pa ne določa stanja zdravja, psiha je samo provocirni dejavnik. Iz tega bi sledilo, da zdravniki niso potrebni, temveč samo psihologi. Res pa je, da so psihosomatske bolezni zelo razširjene.

16.
Atlas terapija
To je še en primer, ko je iz muhe nastal slon.
a) Omenjena terapija je zelo nevarna. Pri manipulaciji na prvem vretencu se lahko človeka ubije, ker če se prvo vretence potisne v smeri proti hrbtenjači, se lahko človeka ubije ali paralizira. To delajo specialci v vojski. Jaz sem imel posledice po taki manipulaciji in sicer tri dni sem imel izredno močne vrtoglavice, spodnašalo mi je tla izpod nog. To je posebna zgodba, vendar pa sem imel izjemno srečo, da je bil tisti trenutek prisoten francoski osteopat, ki mi je pomagal.
b) Zagovorniki te metode trdijo, da je od tega dela hrbtenice odvisno zdravje človeka, kar pa je izjemna neumnost. Na telesu obstaja še najmanj 5 – 7 točk, ki so zelo pomembne za zdravje (z vidika mehanskega premika) in sicer prvo rebro, prepona, sedmo vratno vretence, trtica i.t.d.
c) Pomembno! Po Atlas terapiji se ne sme zdraviti pri kiropraktiku ali osteopatu. Če so vam premaknili prvo vratno vretence v nepravilen položaj lahko pride pri nadalnji terapiji pri kiropraktiku ali osteopatu do paralize. Vsak kiropraktik ali osteopat namreč avtomatsko dela manipulacijo na tem vretencu, potem pa še na drugih delih telesa. Obravnavati je potrebno celotno telo !!!
d) Poleg tega je od hrbtenice odvisno samo maks. 10 % zdravja človeka. Obstajajo precej pomembnejši organi, za katere je potrebno skrbeti.

17.
Bioidentična terapija
Nisem strokovnjak na tem področju, vendar:
a) Zdravljenje poteka na osnovi rezultatov analiz. Načelno to ni pravilno, saj rezultati analiz nihajo, danes kaže en rezultat, jutri drugačen, po enem tednu je rezultat ponovno drugačen in zaradi tega je nemogoče določiti manjkajoči hormon.
b) To je nadomestna terapija kar pomeni, da telo ničesar samo ne proizvaja. Kje je smisel take terapije ?
c) Ste preverili, kaj vsebujejo ta zdravila ?
Predvidevam, da se te terapije udeležuje veliko žensk, saj je v Sloveniji skoraj vsaka tretja mlada ženska neplodna.

18.
Kako ločiti goljufijo od pravih metod alternativne medicine ?
Splošno pravilo vseh prevar je, da skoraj vse metode prihajajo iz angleško govorečih držav in sodobne Rusije.

19.
Kako se prehranjevati ?
Kot je nekoč rekel moder zdravnik: vse kar poješ brez slabe vesti, je zate koristno.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.