Kronični prostatitis se razvija neopaženo zaradi zastoja krvi v prostati, kar izzove kronično vnetje, pri katerem se oblikujejo votlinice (kavum). Ko se v prostati zamaši duktus (vod), nastanejo brazgotine. Tudi zaradi vnetja ledvic ali mehurja se pogosto razvije prostatitis, velja pa tudi nasprotno: prostatitis vpliva na mehur in ledvica.
Posledica prostatitisa so bolečine v križu, pešanje spolne moči in plodnosti pri moških, kar pogosto oteži življenje moškega in njegovih bližnjih.

Je ena od najpogostejših moških bolezni. Po različnih podatkih pesti od 40 do 80 odstotkov moških, starejših od 30 let, obolelost prostate pa še narašča. Poglavitni vzroki za obolenje prostate so premalo gibanja, neredni spolni odnosi z različnimi partnerji, pogosto sedenje v avtomobilu, pogosta vnetja, uživanje zdravil brez nadzora. Pri zdravljenju in lajšanju obolenj prostate dosegam dobre rezultate, uporabljam komplementarne metode zdravljenja, kot so homeopatija, zdravljenje z nosodami in visceralno osteopatijo.

Prostata je okrogle oblike kot kostanj. Sestavljata jo dva dela, med njima pa je brazda. Velika je približno 30 x 40 x 20 mm in težka okoli 15-20 gramov. Leži med mehurjem in danko. Obdaja jo sečevod. V prostati so še: Ductus deferens (semenovod), Vesicula seminalis (semenski mehur), Ductus ejaculatorii ter Colliculus seminalis.
Prostata proizvaja tekočino, ki ohranja gibljivost spermatozoidov. Ožilni sistem prostate je zelo bogat. V prostati kroži kar 50 odstotkov krvi od celotne krvi v medenici, ob spolnem vzburjenju pa tudi 80-odstotkov. Zato so že starodavni grški zdravniki govorili, da je prostata drugo srce moškega.

Prostata ima več pomembnih nalog:
Motorna funkcija. Mišice v prostati tvorijo sfinkter (krožno mišico), ki zadržuje urin in ta sfinkter izloča sekret (izloček prostate) skupaj s spermo; sekretorna (izločevalna) funkcija. Te tekočine je 30 odstotkov, 70 odstotkov pa sperme. Najbolj pomembna funkcija izločka je, da omogoča gibljivost spermijev.
Raziskave so potrdile, da prostata proizvaja tudi hormone, ki aktivirajo spolno funkcijo; zaščitna funkcija. Ker izločki prostate vsebujejo antibiotične sestavine, prostata zavira širjenje vnetij iz sečevoda v mehur.

Obolenje prostate večinoma izzovejo trije povzročitelji:
Prvi so infekcije. V prostato vdirajo gljivice, bakterije in virusi. V 30 odstotkih sta povzročitelja prostatitisa hlamidija in gardnerella. Vnetje prostate lahko pogosto sproži gonoreja. V zadnjem času so zelo pogost povzročitelj vnetij glivice;
Drug vzrok je zastojni. Tak prostatitis je posledica nerednih spolnih odnosov. Sperma in sekret prostate se ne izločata, prostata nabrekne, zastaja tudi kri. Če se to pogosto ponavlja, se lahko pojavi obolenje. Prostata se zavaruje pred podhladitvijo s kopičenjem tople krvi. To se dogaja pri različnih poklicih, denimo delavcih, ki delajo zunaj na odprtem. Poklicni vozniki so izpostavljeni nenehnim mikrovibracijam v mednožju. Ko mikrovibracija deluje nepretrgoma dlje časa, to izzove spremembe. Podobna težava je pestila moške tudi že v preteklosti. Pred nekaj stoletji je bila razmahnjena tako imenovana skifiska bolezen, imenovana po plemenu Skifi, za katero so značilne bolečine v mednožju, motnje pri uriniranju, pešanje spolne moči. Moški pripadniki tega plemena so bili na konjih skoraj ves dan. Zdaj je skifiska bolezen podobna avtomobilskemu sindromu. Zastoj krvi izzove pri moških kopičenje mikrobov v prostati in opeša proizvodnjo spolnih hormonov. Pogosto se v duktusih (vodih) tvori pesek, kar tudi zmanjša odtok.
Tretji vzrok za obolenje prostate je hormonski. Ta ponavadi prizadene starejše moške, prostata namreč sama proizvaja hormone v odvisnosti od hormonov hipofize.

Mnogi moški na žalost odlagajo obisk pri zdravniku do zadnjega trenutka. V akutni fazi se pojavijo oteklina prostate, zastoj krvi v ožilju prostate, izločanje gnoja v prostati. Močno se poslabša splošno počutje, pojavijo se bolečine v spodnjem delu trebuha, bolečine pri uriniranju, vročina do 39-40 stopinj celzij, zamre želja po seksu. Ko akutno stanje mine, ostanejo v tkivu prostate brazgotine, ki poslabšajo prekrvavitev in pritiskajo na živčevje prostate. Začenjajo se periodične bolečine. Kar sedemdeset odstotkov moških poišče pomoč pri zdravniku šele v tem stanju.

Na splošno poznamo več kot 200 simptomov prostate:
Splošni simptomi so: slabost, nihanje razpoloženja, utrujenost, vročinska oblivanja, vrtoglavice, glavoboli;
Specifični simptomi: bolečine v mednožju, bolečine pri uriniranju, bolečine po spolnem odnosu, pogosto uriniranje, poslabšanje moči curka, srbenje v danki, bolečine v modih.
Spolni simptomi: bolečine pri spolnem odnosu, hiter izliv sperme, šibka erekcija, v kroničnem slučaju – impotenca, slabša kakovost sperme, kar lahko povzroči neplodnost.

Obolenje prostate lahko negativno vpliva tudi na druge organe, na primer ledvice.
Poleg tega po kitajski medicini leži prostata na mestu, kjer poteka štirinajsti meridian ali energijski kanal. Na tem meridianu so še drugi organi, denimo, sinusi, prvi in drugi zob …

Praviloma moški na začetni stopnji bolezni težave ne jemlje resno. Po dolgotrajnih težavah pri kroničnem stanju bolezni nezadovoljivo spolno življenje običajno načne tudi zakonske odnose med partnerjema. Potrebno je poudariti, da je na začetku obolenja spolna funkcija le malo prizadeta, v kronični fazi pa skoraj vedno, kar ženskam nedvomno ni pogodu.

Natančno diagnosticiranje

Za diagnosticiranje uporabljam iridodiagnostiko in elektroakupunktura po Vollu. Menim, da se zdravniki komplementarne medicine v večini primerov ne zanašajo na podatke, ki jih navaja uradna medicina. Za diagnosticiranje prostate pa velja prav nasprotno. Podatki, ki jih pokažeta ultrazvok in PSA, so zanesljivi.
Verjetnost diagnosticiranja bolezni z iridodiagnostiko zagotavljam, da je 85-odstotna, za prostato pa kar 95-odstotna. Tak visok odstotek omogoča močna oživčenost prostate. Živčni impulzi nenehno potujejo v določene dele šarenice in oblikujejo določen znak različnih globin, barv, oblik. Zaradi tega je mogoče opaziti začetne spremembe, akutna vnetja, povečanje prostate, zatrdline v prostati in podedovanost bolezni.
Začetne spremembe pri mladih, ki nimajo rednega spolnega življenja, niso nevarne. Ko se začne redno spolno življenje, spremembe minejo. Za akutna vnetja pri moških med 25 in 45 letom so v 90 odstotkov primerov povzročitelj ženske, ker se infekcija iz nožnice prenese na prostato. Povečanje prostate pri moških po petdesetem letu je zelo pogosto. Na žalost je diagnosticiranje za raka na prostati nezanesljivo.

Elektroakupunkura omogoča enako diagnosticiranje kot iridodiagnostika. Razlikujeta se samo v tem, da lahko iridodiagnostika pokaže tudi nagnjenje k bolezni ter navzočnost strukturne motnje po boleznih, kar pomeni, da simptomov ni več, spomin o bolezni pa se je ohranil v celicah. Ta spomin je treba izbrisati z določenimi zdravili, ki jih uradna medicina ne pozna. S pomočjo elektroakupunkture po Vollu lahko ugotovim konkretnega povzročitelja in pravilno usmerim potek zdravljenja.

Homeopatija, nosode in visceralna osteopatija

Zdravljenje v alternativni medicini se razlikuje od zdravljenja v uradni medicini. Uradna medicina predpiše pri vnetju prostate antibiotike, pri povečanju prostate pa umetne hormone in kirurško odstranitev prostate. Zdravljenje je torej precej omejeno. Poleg tega uradna medicina ne upošteva individualni značaj obolenja pri moškem, vsak dobi enake hormone ali antibiotike. Pri velikem povečanju prostate ali raku pa je treba prostato odstraniti.
Alternativna medicina za vsakega moškega izbira individualno zdravilo.
Na splošno zdravljenje obolenj prostate izgleda tako: najprej poišče povzročitelja. Pri zdravljenju uporabljam homeopatijo (30 do 40 različnih vrst) ali nosode, ki izvlečejo strup infekcije iz celic prostate. Skoraj hkrati uporabljam visceralno osteopatijo. Medtem ko je za vsak notranji organ značilen določen obseg gibljivosti, je bolna prostata precej negibljiva. S posebnimi prijemi vselej preverim prožnost vezi, ki obdajajo prostato. Nato s posebnimi zunanjimi in notranjimi tehnikami izboljšam gibljivost prostate in pospešim prekrvavitev. V tem stadiju po potrebi, naprimer zoper glivice, svetujem še sveče. Da bi odstranil ostanek bolezni, uporabim tudi zdravila, ki obnovijo tkivo prostate.
Spominjam se bolnika komercialista, ki je moral vsake pol ure na malo potrebo. Zdaj po zdravljenju gre samo nekajkrat na dan. Imel sem tudi bolnika, ki je voznik na mednarodnih vožnjah. Mučile so ga stalne bolečine v spodnjem delu trebuha, zaradi tega je želel zamenjati poklic. Sedaj vozi naprej in dobro zasluži za svojo družino.
Učinek takega zdravljenja je večinoma zelo dober in marsikomu lahko prihrani tudi operativen poseg.

Dodatek:

Za uspešno zdravljenje vnetja prostate morate obvezno izpolnjevati naslednje pogoje:

1. Ker se vnetje prostate razvije kot posledica prenosa infekcij od ženske zaradi spolnega odnosa brez kondoma, mora potekati tudi vzporedno zdravljenje žene ali partnerke (partnerk) in sicer zaradi skritega vnetja v nožnici, mehurju, jajčnikih ali maternici.
2. V kolikor se partnerka ne želi zdraviti, lahko pričnete pri meni z zdravljenjem, vendar pa morate med in po zdravljenju obvezno uporabljati kondom in to do konca življenja.
3. Osnovno zdravljenje prostate je osteopatija (več o tem si preberite na:http://iridodiagnostika.mojforum.si/iridodiagnostika-about14.html)
Podporna terapija je homeopatija.
Tretma z osteopatijo poteka tako:
najprej je potrebno priti 2x na teden, vse skupaj 8x. Drugi tretma poteka čez 1 mesec. Tretji tretma je čez 2 meseca.
Zdravljenje poteka v Ljubljani.
4. Torej, na razpolago imate za zdravljenje dve varianti:
a) osteopatija, homeopatija, zdravljenje partnerke, spolni odnosi brez kondoma
b) osteopatija, homeopatija, partnerka se ne želi vključiti v zdravljenje, spolni odnosi morajo biti vedno s kondomom
Sami se morate odločiti za varianto zdravljenja pod a) ali b).
5. Prostata je tesno povezana z notranjimi organi, posebno z ledvicami in hormonskim sistemom. Zaradi tega je potrebno zdraviti tudi prizadete notranje organe.
6. Za starejše moške:
Osnovni vzrok za povečano prostato je hormonski sistem. Zato je potrebno zdraviti hormonski sistem. V tem primeru zdravljenje partnerke ni potrebno.
Osnovno zdravljenje pri povečanju prostate je homeopatija in organ-zdravila. Zdravljenje je redno, dolgotrajno in se pogosto ponavlja. Umetni hormoni absolutno niso združljivi z našim zdravljenjem.
7. Moški, pri katerih ni rednega seksa je zelo težko zdraviti, ker odsotnost seksa sproža zastoj krvi v prostati.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.