Dalj časa sem premišljeval, ali naj napišem o osnovnih principih alternativne medicine. Razumevanje, kaj pomeni alternativna medicina v Sloveniji, je precej nepravilno.

Začel bom od začetka in sicer o metodah, s katerimi se ukvarja alternativna medicina. Kot v vsaki medicini mora biti na začetku diagnostika in šele kot druga faza je zdravljenje. Določeni pisci zdravilci pravijo, da diagnostika ni potrebna. In gospodje zdravilci, kaj potem zdravite ? Vaše teoretične predstave, da je vse odvisno od psihe, hrane, od nekih tekočin v telesu, katerih nihče na svetu ni videl, od cirkulacije energije, katerih nihče ni videl, čakre itd. so teoretične predstave. Torej trdite, da imamo težave, vendar pa ni pomembno, kaj se dogaja v organizmu konkretnega človeka. Po vaše ni pomembna razlaga vzroka, na osnovi česar se zdravi bolezen. Popolnoma jasno je, da je to velika neumnost. Vsakemu normalno mislečemu človeku je jasno, da je zdravljenje odvisno od diagnoze. Bi pa k temu dodal, da se 90 % slučajev diagnoz v alternativni medicini razlikuje od diagnoz uradne medicine. Bom razložil zakaj je temu tako. V alternativni medicini obstaja precej več metod za diagnosticiranje motenj v delovanju organov in vnetja. Metode uradne medicine kot so ultrazvok, magnetna resonanca itd. pokažejo tvorbe, kot so rak, ciste, miomi, kamni. Pomeni, vse kar raste. Vendar pa ne pokaže vnetja ali motnje v delovanju. Tvorbe zajemajo le 20 % diagnoz v medicini. Na grobo rečeno poteka razvoj bolezni v naslednjih fazah: motnje v delovanju – vnetje – tvorbe. Zaradi motenj v delovanju in vnetij pride do obolenj v ca. 80 %. In v uradni medicini rezultati analize nihajo in skoraj nikoli ne pokažejo pravilnega stanja organa. Običajno so rezultati analiz zanesljivi v akutni fazi bolezni, pri kroničnih vnetjih pa skoraj nikoli ne pokažejo realne slike. Razen tega ni analiz za vnetje konkretnega organa, razen za trebušno slinavko. In še, levkociti in sedimentacija kažeta na splošno, da je vnetje prisotno, ne pa tudi, kje vnetje konkretno poteka.

Ravno na ta vprašanja lahko odgovori alternativna medicina. Najprej mora biti diagnostika, potem se določi metode zdravljenja.

Naštel bom osnovne metode alternativne medicine:
1. akupunktura na telesu – vodilna je Kitajska
2. aurikuloterapija – Francija
3. kiropraktika – Anglija
4. osteopatija – Francija
5. elektroakupunktura – Nemčija
6. homeopatija – Nemčija
7. izopatija – Nemčija

Opisal bom metode, brez sprenevedanja, ki zanesljivo, realno pomagajo. Obstaja še cel kup metod, ki so zelo relativne ali pa gre za goljufijo. Iz zgoraj navedenega je razvidno, da izhaja alternativna medicina (razen akupunkture na telesu) iz Evrope. V Sloveniji pa je mišljenje ravno obratno. V Sloveniji se smatra, da metode alternativne medicine izhajajo iz Kitajske in Indije, kar pa nikakor ne drži. Lahko rečem, da so metode, ki izhajajo iz teh dveh držav samo metode posebnih držav.

Sedaj sem opisal majhen začetni opis določenih momentov v alternativni medicini. V naslednjem članku bom opisal osnovne principe diagnosticiranja in zdravljenje v alternativni medicini.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.