Zadnje čase dobivam veliko pacientov z bolečinami v trtici. Večina pacientov so ženske. Morda se zdi smešno, ampak pogosti vzrok tega je, da zaradi nošenja visokih petk ženske dostikrat padejo in sicer na trtico. Poleg tega so bolečine v trtici pri ženskah povezani z porodi in ginekološkimi obolenji.

Večina ljudji misli, da je trtica nepomemben del človeškega organizma. V resnici je trtica eden močnejših centrov vegetativnega živčnega sistema organizma. V omenjenem primeru padca na zadnjico pretres gre vse do lobanje, zato mnogi pravijo da pri takem padcu se jim stemni pred očmi. Trtica je mehanično povezana z vezmi s prostato, matrnico, mehurjem in jajčniki. Če se trtica premakne, to povzroči premik vseh the organov. To povzroči ustrezna nadaljna obolenja. In sicer:
– vnetje mehurja,
– vnetje jajčnikov,
– kronične bolečine v spodnjem delu trebuha,
– včasih celo hemoroide in
– mnoga druga obolenja.

Običajno je zdravljenje trtice zelo uspešno. Obstaja zunanja in notranja tehnika, oboje se naredi ročno. Notranja tehnika je bolj efektivna. Število tretmajev se običajno giblje med 3 in 5, rezultat tega pa je daljše normalizirano stanje notranjih organov.