Nos, ne glede na svojo malenkost, lahko povzroči komplicirane probleme. V prejšnjem stoletju je živel znameniti ameriški homeopat Farington, ki je vedno govoril, da je kvaliteta homeopata razvidna iz tega, kako zdravi nos.

V kolikor je za težave vzrok psihosomatski, je videti to kot ritual, človek na določeno stresno situacijo začne smrkati.

Kot običajno je potrebno najprej ugotoviti ali je problem lokalen ali pa težave z nosom povzročajo drugi organi.

Eden izmed najpogostejših vzrokov so polipi, tako pri otrocih, kot pri odraslih. Zdravljenje je samo eno in to je odstranitev polipov. Vendar pa je problem, ker se polipi radi ponavljajo. Proti ponavljanju deluje samo ena metoda in to je homeopatija. Ne morem reči, da je ta metoda 100 % idealna, vendar pa je vredno poskusiti.

Drugi najpogostejši lokalni problem je kronični sinusitis, ki se razvije kot posledica infekcij, ki pridejo iz zraka, mandeljnov, ušes, zob ali kot posledica skoraj vseh otroških infekcij. Malokdo ve, da se infekcija razširi v sinuse iz obolelih notranjih organov. V takem primeru je to vnetje sinusov sekundarni vzrok.

Kronični sinusitis je težko zdraviti, vendar pa je možno. Težko ga je zdraviti zato, ker se infekcija nahaja že v kosteh obraza in jo je potrebno potegniti iz celic lobanjskih kosti. Za to zdravljenje je najbolj primerna izopatija.

Tretji lokalni problem je tako imenovani vazomotorični sinusitis. Osnovni simptom je, da teče iz nosa takrat, ko človek stopi iz mrzlega v topel prostor ali obratno. Osnovna metoda je akupunktura. Omenjeno diagnozo je izjemno težko zdraviti, ker je osnovni problem v nepravilnem delovanju živčevja nosne sluznice.

Sedaj bom omenil refleksni vpliv drugih organov na nos, kar je v približno 50 do 60 % primerih. Taki vplivi gredo iz pljuč, debelega črevesja, prostate, mehurja in hormonskega sistema. Zadostuje pregled delovanja teh organov, ugotovitev vzroka in zdravljenje se lahko prične. Tukaj bi omenil osnovne metode in sicer akupunktura, homeopatija, izopatija, colonhydro-terapija.

Zelo pogosto se razvije vnetje sinusov zaradi udarca v glavo oziroma v čelo, bolj poredko zaradi padca na zatilje. Za nosom se nahaja kost, tako imenovana sitka, ki omogoča pretok zraka (noter in ven). Če je sitka zablokirana, ni pretoka zraka in pride do zamašenosti nosu. V takem primeru je potrebno z osteopatijo izvesti deblokado (sprostiti sitko).

Zelo razširjeno je mnenje, da ima človek problem z nosom zaradi alergije.
Navedel bom klasičen primer in sicer, če nekdo pride v prašni prostor ali spomladi ob cvetenju, mu začne teči iz nosu. V 80 % slučajev je prah samo kot provocirni dejavnik. Predispozicija je bila narejena že v preteklosti, v otroštvu zaradi otroških infekcij, zaradi udarcev ali viroz.

Slika pokaže vnetje sinusov v akutni fazi in ne vedno v kronični fazi. Vnetje sinusov se da v obeh fazah ugotoviti s pomočjo diagnostičnih metod alternativne medicine.

In ponovno o alergijah:
Spomladi veliko ljudi srbi nos, čemur lahko rečemo, da je to seneni nahod. Po pregledu vedno ugotovim dednost po sorodnikih, udarce v glavo ali prebolele otroške infekcije, kar vpliva na preobčutljivost nosne sluznice na cvetni prah. S tem želim povedati, da je pri alergijah vedno potrebno zdraviti pacienta v celoti in ne samo nos.

Kadar je vzrok jasen, je zdravljenje enostavno.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.