K pisanju me je ponovno vzpodbudila zgodba pacientke, stare 14 let. Bolečine v sklepih so se ji pojavile vedno ob začetku menstruacije. Uradna medicina ji je naredila cel kup preiskav, vendar niso odkrili nič posebnega. Poskusila je tudi z bioresonančno terapijo, učinka ni bilo nobenega.
Naj začnem od začetka. Že takoj je razvidno, da ima pri njej svojo vlogo hormonski sitem, saj starost 14 let pomeni puberteto. Prav tako se lahko po lokaciji bolečin ugotovi, da gre za hormonski sistem. Določeni sklepi pokažejo na določen organ, s katerim so povezani. Na šarenici sem lahko jasno razbral, da je problem v ščitnici in nadledvičnih žlezah.

Ta primer sem opisal samo iz razloga, ker želim pojasniti, da so bolečine v sklepih v 90 % primerih samo sekundarne. In še bolj enostavno, kar ve vsak študent medicinske fakultete, so osnovne skupine vzrokov:

– Prva skupina: infekcijska skupina
Razvije se vnetje v hrustancih sklepov, n.pr. poliartritis

– Druga skupina: hormonska skupina
Razvije se vnetje v hrustancih sklepov

– Tretja skupina:
Spremembe v hrustancih zaradi starostnih sprememb v organizmu. Včasih mi pacienti prinesejo rtg slike, na katerih so vidne kalcinacije. Kalcinacija je samo posledica vnetij.

Sedaj bolj podrobno:

1. Infekcija
Klasični primer so kronične angine, gripe, škrlatinka, gonoreja. Za Slovenijo pa zelo aktualna borelija.

2. Hormonske spremembe
Klasičen primer so bolečine v sklepih pri menopavzi. Običajno se pričnejo že po 40 letu.

3. Spremembe v presnovi hrustancev
To se pojavlja običajno pri starejših pacientih. Strupi, ki se slabo izločajo skozi jetra in ledvica, vplivajo na presnovo hrustancev v sklepih.

Iz zgoraj navedenih vzrokov je razvidno, kako ugotoviti način zdravljenja.
Če so vzrok za bolečine v sklepih infekcije, jih je potrebno potegniti iz tkiv organizma. V takem primeru deluje samo izopatija (razstrupljanje telesa).
V kolikor je vzrok hormonski sitem, deluje francoska akupunktura, homeopatija in organ-zdravila.
Pri spremembi v presnovi hrustancev sklepov je potrebno najprej izboljšati delovanje jeter in ledvic šele nato pa sekundarno delovati na hrustance sklepov.

Obstaja še ena redka oblika bolečin v sklepih, tako imanovani »histeričen« sklep. Tu je osnovni vzrok živčni sistem. Tako bolečino občutijo ljudje, ki želijo biti v središču pozornosti zaradi neurejenih življenskih okoliščin. Vendar pa je pri takih bolečinah še veliko drugih psihosomatskih simptomov. To lahko zdravi samo psiholog.

Običajno je zdravljenje sklepov uspešno, vendar dolgotrajno, traja približno 4 do 6 mesecev.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.