Otekline so precej redka tema v medicini. Običajno razlago o oteklinah lahko najdemo v učbeniku patološke fiziologije.

V življenju so mikro in makro otekline zelo pogoste. Načelno je oteklina kot določena faza bolezni prisotna skoraj povsod v organizmu. Poleg tega organizem reagira z oteklino na določene spremembe v telesu, n.pr. ob vročini nastanejo mikrootekline v različnih organih, kar sproži različne težave: glavoboli, vrtoglavice, poslabšanje spomina, nihanje pritiska, motnje v delovanju vseh organov, alergije, celo kratkotrajne bolečine v sklepih in hrbtenici. Otekline so skoraj vedno sekundarne !!! Obstaja velika množica vzrokov kot so infekcije, strupi, zdravila, udarci itd. In vedno, kadar se ugotovi vzrok in se ga tudi pozdravi, oteklina izgine.

Otekline določenih organov so zelo nevarne kot n.pr. oteklina možganov zaradi udarcev v glavo. Mikrootekline možganskih struktur se potem izražajo v obliki različnih posledic. V tem primeru so otekline primarne in učinek zdravljenja je skoraj vedno odvisen od zdravljenja takih mikrooteklin. Iz opisanega sledi, da mora zdravnik za uspešno zdravljenje uporabljati zdravila za zmanjšanje oteklin.

V alternativni medicini obstaja dokaj širok izbor sredstev za zdravljenje oteklin in sicer od zdravil, ki izboljšajo funkcioniranje celic do zdravil, ki izboljšajo mikrocirkulacijo (krvi in mezge).

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.