Na začetku bom navedel dva primera iz prakse:

1. Andreja, stara 38 let, bančna uslužbenka.
Prišla je zaradi bolečin v trebuhu, vrtoglavic, glavobolov, nespečnosti in mrzlih rok. Njo je zdravil bioenergetik in še osteopat (imela je 10 terapij), vendar ni bilo nobenega učinka. Uradna medicina po različnih preiskavah ni našla vzroka za njene težave. Ko sem naredil splošno, klinično analizo njenih težav ter po pregledu šarenice, ki je pokazala prizadetost psihosomatskih organov, je postalo popolnoma jasno, da je vzrok njenim težavam psihosomatskega izvora. In dejansko se je izkazalo, da Andreja nima otroka, ki si ga tako zelo želi.

2. Matej, 46 let, inženir.
Prišel je zaradi zaprtosti. Blato odvaja 2x tedensko. Brez vsakega učinka ga je zdravil bioenergetik, hodil je na bioresonančno terapijo in tako imenovano atlas terapijo.
V službi ima konstantne težave s šefom, slabo spi, ima povečan utrip srca, občasno nestabilno hojo. Pred kratkim se je ločil. Popolnoma jasno je, da gre tukaj ponovno za psihosomatske težave. Nihče, ki ga je zdravil, ni na splošno ugotovljal stanje njegovega organizma, kako funkcionirajo vsi njegovi organi. Bioenergetik mu je polagal roke na trebuh, pri bioresonančni terapiji so mu določili, da ima glivico v črevesju (kar diagnosticirajo vsem), po atlas terapiji pa je imel hude bolečine v sklepih.
Kaj želim povedati ? Najpomembneje je, da tudi v tem primeru nihče ni ugotovil, da ima zaprtost tudi psihosomatske vzroke !!!

V primeru prve pacientke se sprašujem, kaj je osteopat delal z rokami na trebuhu, če pa je vzrok psiha ? Pa saj ljudje niso tako zelo naivni ! Psihe se pa ja ne da zdraviti z rokami !

Dragi bralci, zagotovo ste že sami ugotovili, da bo vsak terapevt našel vzrok, ki mu bo »odgovarjal«, da bo lahko uporabil svoj način terapije in sicer, osteopat bo našel nekaj v gibalnem sistemu, atlasterapevt neodvisno od česarkoli tako ali tako vedno vse zdravi preko vratu, bioresonančni terapevt pa bo obvezno našel Candido in borelijo itd. !!!

Sem osteopat z znanstvenim nazivom Doctor of Osteophat, vendar prisegam, da osteopatija absolutno ne pomaga pri boleznih notranjih organov !

Sami premislite o trditvah nekaterih, da se da zdraviti z rokami vnetje želodca ali trebušne slinavke ali pa izraziro nevrozo !

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.