Zelo pogosto mi pacienti prinesejo rentgenske slike hrbtenice in zelo so preplašeni.
Navajam njihove besede:«Hrbtenica je obrabljena, vretenca so posedena«. Ta slika jih izredno psihično obremenjuje. Mislijo, da imajo nekaj strašnega.

Rad bi spoštovane paciente potolažil in pojasnil določene stvari.

Resni problemi s hrbtenico obstajajo v 4 slučajih:

1. Sum na raka ali ciste v hrbtenici,
kar pa je zelo poredko in še to pretežno pri starjših ljudeh

2. Spondilolisteza ali zdrs vretenca
To se zgodi predvsem bivšim športnikom (gimnastika, dvigovanje uteži, itd.), lahko pa je tudi posledica direktne poškodbe hrbtenice (prometna nesreča, padec z drevesa, itd.)

3. Močne spremembe degenerativnega značaja
Nastanejo kot posledica vsakodnevnih fizičnih del in so relativno pogoste ter pretežno pri moških. V takih primerih je običajno diagnosticirana hernia.

Bodite pozorni na 3 simptome hernie:
bolečine trajajo 2 – 3 mesece,
mravljinci po eni strani telesa in
izpad refleksov.
Hernia, ki je ugotovljena samo na osnovi slik brez omenjenih simptomov ni hernia. To je hiperdiagnostika zaradi sodobnih aparatov in nima nobenega realnega odnosa do prave hernie. S preveč natančno diagnostiko se lahko skoraj pri vsakem človeku ugotovi hernio.
Še enkrat želim poudariti, da samo klinični simptomi določajo diagnozo hernie !

4. Prirojene napake hrbtenice
So pretežno v križu in v prvem vratnem vretencu. Prav tako so prisotne kronične bolečine, vendar pa se zaradi tega ne bo zgodilo nič strašnega.

V 90 % slučajev se na hrbtenici najdejo starostne spremembe ! V tem ni nič takšnega. Nobena terapija pa teh degenerativnih, starostnih sprememb ne more spraviti nazaj (strukturno !), vendar pa se da bolečine večinoma uspešno zdraviti na različne načine.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.