V zadnjem času zelo pogosto prihajajo k meni ljudje s tako imenovanimi – po njihovem mnenju in po mnenju uradne medicine – alergijami. Vendar pa, če bolj podrobno pogledam na osnovne težave pacientov, to niso alergije, temveč psevdoalergije.

Kaj to pomeni ? Bom razložil s primeri:

Urša, stara 46 let.
Njene težave so otekline na obrazu, posebno ji zatekajo usta. Otekline se pojavijo nepričakovano, trajajo 30 do 40 min in same od sebe izginejo. Začetek oteklin sovpada z menopavzo. 15 let jemlje tablete za ščitnico. Uradna medicina je naredila alergološke teste. Vendar pa se lahko logično sklepa, glede na začetek oteklin, da je pri njej vzrok hormonski sistem. Poleg tega že 15 let jemlje tablete za ščitnico – ponovno hormonski sitem.
Iridodialoški pregled je pokazal, da je načelno njeno zdravje dobro. Edino kar sem takoj opazil, da ni v redu ščitnica in hipofiza. Iz tega je razvidno, da nima nobene alergije. Osnovni vzrok je hormonski sistem.

Polona, stara 50 let.
Njene osnovne težave so bile napihnjenost, pretakanje v trebuhu, spahovanje, občasne driske. Predno je prišla k meni, je bila pri svoji zdravnici in nato pri alergologu. Testi so pokazali številne alergene, od mleka do žitaric. Držala se je diete, mleka ni pila, prav tako ni uživala nobenih žitaric, in ostalih živil, na katere je bila pri testiranju pozitivna, vendar je imela še vedno iste težave.
Na iridodialoškem pregledu sem ugotovil, da ima majhno ranico na dvanajsterniku, gliste v žolčniku in hiperfunkcijo ščitnice. Iz tega sledi, da hrane enostavno ne prebavlja, hrana v črevesju gnije. Driske pa so zaradi ščitnice. Kot zdravnik ne razumem, zakaj je potrebno takoj delati teste na alergene, saj sta osnovna vzroka za težave prebavni trakt in ščitnica.

Gašper, 38 let.
Na hrbtu so obilni, gnojni izpuščaji, ki so se začeli v puberteti. Kot običajno, so ga poslali na alergološke teste. Je to smiselno ? Nikakor ! Že sam začetek, ko so se težave začele, kaže na to, da je vzrok hormonski sistem. Pri pregledu sem ugotovil, da pri njem poteka skrito vnetje prostate. Poudarjam, da je prostata povezana s hormonskim sistemom iz česar sledi, da hormoni povzročajo izpuščaje na koži.

K meni prihaja veliko pacientov z psevdoalergijami. Rad bi še enkrat povedal, da je pri večini
primerov, v 90 % slučajev, primarni vzrok v notranjih organih in sicer ali poteka skrito vnetje ali pa so motnje v delovanju organa ali organskega sistema, ki povzročajo različne simptome.

Potrebno je zdraviti vzrok in bolezni bodo pozdravljene.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.