Število alergičnih obolenj v zadnjih desetletjih nezadržno raste. Njihov razvoj je še vedno precej zavit v tančice skrivnosti, vsekakor pa njihovo naraščanje lahko pripišemo negativnim vplivom onesnaženega okolja, nezdravi prehrani, škodljivim razvadam in stresnemu načinu življenja.

Z medicinskega stališča je alergija odziv imunskega sistema na nenevarne snovi, ki ga lahko spremljajo blagi simptomi, lahko pa je tudi smrtno nevaren. Pojavi se z dotikom, zaužitjem ali vdihavanjem alergena.

Sodobne terapije za zdravljenje alergij še vedno niso povsem učinkovite. V Sloveniji nekoliko manj poznana metoda tovrstnega zdravljenja je resonančna terapija, ki jo je leta 1977 na podlagi fizikalnih zakonitosti odkril nemški zdravnik dr. Franz Morell.

Pomladni čas prebujanja narave prinaša s seboj tudi snovi, ki jih ljudje ne prenašajo najbolje. Skoraj polovica alergij je sezonskih in se pojavijo zaradi alergenov v zraku. Pri alergičnih bolnikih imunski sistem zmotno prepozna alergene, kot sta, denimo, pelod in cvetni prah za viruse in bakterije in zato mobilizira posebna protitelesa, ki sprožijo alergijsko reakcijo.

Prvi val alergij se začne zgodaj spomladi ob cvetenju breze, jelše, leske in vrbe.
Druga vrsta alergij na cvetni prah sledi konec maja in v začetku junija.
Alergija na sortne trave pa se začne konec avgusta in v začetku septembra.
Močan alergen predstavlja tudi pelod ambrozije, ki se je v Slovenijo zanesel iz Amerike.

Ob prvih znamenjih alergij, kot so solzenje, srbenje, kašljanje, smrkanje, glavobol, prebavne motnje, težave s srcem, še bolje pa malo pred njihovim začetkom, je potrebno takoj začeti z zdravljenjem.

Medtem ko se seneni nahod pojavlja sezonsko, pa celoletni ali perenialni rinitis traja vse leto. Povzročajo ga alergeni v zaprtih prostorih, kot so pršice ali živalski prhljaj. Zaradi alergije na pršice se lahko sčasoma razvije tudi bronhialna astma, ena najbolj znanih oblik alergije na svetu. Astma in alergije gredo pogosto z roko v roki zlasti pri otrocih.

Večina alergij se pokaže v otroštvu, pri odraslem nad štirideset let se nove alergije pojavijo redkeje. Pomembna dejavnika tveganja za razvoj alergij sta dednost in okolje ter izpostavljenost določenemu alergenu. Pri otrocih se mesec ali dva po rojstvu lahko pojavi alergija na mleko, v drugem letu starosti pa alergija na pšenico. Otroci se na zdravljenje z resonančno terapijo hitreje in bolje odzivajo kot odrasli. Tovrstno zdravljenje je povsem neboleče.

Na podlagi statističnih podatkov nemških in avstrijskih zdravnikov je s pomočjo resonančne terapije 70 odstotkov alergij povsem ozdravljenih, četrtina delno ozdravljenih in 5 odstotkov neozdravljenih. Moja praksa kaže, da je najlažje pozdraviti alergije, ki jih povzročajo cvetni prah, trave, hišni prah in živalska dlaka, najtežje pa tiste, ki jih povzročajo zdravila in kovine.

Resonančna terapija temelji na fizikalni zakonitosti, da ima vsak organ in celica v organizmu svoje specifično elektromagnetno nihanje. Posledica alergije je, da se normalno celično nihanje spremeni v patološko. Pri delovanju alergena se namreč v spominu celice tvori tako imenovani alergični »engram«. Obstoječa patološka nihanja se lahko zbrišejo, če se priključijo nasprotna patološka nihanja iste stopnje velikosti in frekvence. Z napravo KINDLING RETEC se lastna elektromagnetna nihanja spremenijo in se vračajo v organizem, kjer izzovejo brisanje patoloških nihanj. Pri resonančni terapiji ne uporabljam tuje energije, temveč aktiviram moč samoozdravljenja telesa. Natančno poznavanje alergena je pogoj za uspešno zdravljenje. Da se postopno normalizira elektromagnetni potencial celice, je potrebno približno 12 do 15 zdravljenj z vse večjimi vmesnimi intervali, kar pomeni, da mora pacient vztrajati pri terapiji dva do tri mesece. V tem času mora poznani alergen seveda obvezno izključiti iz svojega življenja.

Poleg resonančne terapije v celostno zdravljenje alergij po potrebi vključim še akupunkturo, homeopatijo, čiščenje črevesja (kolonhidro-terapija) ali izopatijo.