Vnetje sinusov je zelo pogosta nadloga, zaradi katere trpi mnogo ljudi. Po podatkih nemških zdravnikov za vnetjem sinusov trpi vsak četrti človek. Sem navadno spadajo tudi vsi tisti, ki so alergični na cvetni prah. Na vnetje sinusov kažejo oteženo dihanje skozi nos, gnoj ali neobarvana tekočina, ki teče skozi nos, nezaznavanje vonja, solzenje, obilen jutranji izcedek, bolečine v čelu, temenici in zgornji čeljusti, utrujenost, preobčutljivost oči na svetlobo in oteklina ličnic. Tovrstne težave lahko učinkovito odpravimo z osteopatskim zdravljenjem.

Sinusi so v čelnici, za nosom in v spodnji čeljustnici, ter spadajo k zgornjim dihalnim potem. V telesu imajo veliko funkcij: pri vdihu gre zrak skozi nos in v sinuse, kjer se segreje. Ker je sluznica sinusov navlažena s posebnimi žlezami, se zrak tudi navlaži. Zrak očistijo prahu in bakterij, nadzirajo vonj hrane, čezmerno dišeče pline in paro. Sodelujejo pri tvorbi glasu in imajo določeno vlogo pri podpori ravnovesja organizma, prekrvavitvi možganov, stanju hrbtenice, hormonski dejavnosti in stanju zob. Poznamo štiri sinuse: sinus zgornje čeljusti, ki je povezan z delovanjem trebušne slinavke in želodca; čelni sinus, ki je povezan z delovanjem ledvic in mehurja ter hrbtenico. Sinus ethmoidalis, ki je povezan z očmi, pljuči in debelim črevesjem in sinus sphenoidalis, ki vpliva na ledvice in mehur, žolč in jetra, endokrini sistem ter vid. Zaradi tako številnih povezav in funkcij je pri zdravljenju sinusov treba upoštevati tri vidike: vnetje samega sinusa zaradi virusov in bakterij, vnetje organa, s katerim je sinus povezan in vzpostavitev gibanja sinusa po šivih z drugimi kostmi lobanje. Vsak sinus namreč obdajajo kosti, ki med seboj povezane s šivi. Če so kosti, ki sestavljajo sinuse zablokirane, pride do motenega delovanja sinusov.
Vse kosti lobanje se premikajo v svojem ritmu, kot da bi se zapiral in odpiral cvet. Posebej pomembno je gibanje sitke, ki se nahaja v globini lobanje za nosom. Sitka deluje kot črpalka, ki črpa in izpihava zrak skozi nos. Če je gibanje sitke omejeno, je poslabšana ali onemogočena ventilacija zraka. Zaradi tega se bakterije ne izločajo in pride do vnetij. Posledice so slaba prekrvavljenost možganov, nespečnost, poslabšana koncentracija, utrujenost, vrtoglavice, alergije, težko dihanje skozi nos. Simptomi se pojavijo tudi v bolj oddaljenih delih, kot so vrat ali rebra.

Najpogostejši vzroki za omejitev premikanja kosti so udarci v glavo zaradi nesreče ali padca, porod in nepravilni položaj trtice, nepravilen razvoj kosti lobanje, vnetje zob, alergije, kronično vnetje ušes in mandeljnov, polipi v nosu.
Če so kosti čelnega sinusa potisnjene nazaj, se lahko poškodujejo membrana možganov, kar lahko povzroči nesposobnost vohanja. Poškodovane kosti sinusa zgornje čeljusti lahko povzročijo vnetje obraznih živčnih vozličev. Zaradi poškodovanih sinusov etmoidalis, se lahko razvijejo bolezni oči, sinuse namreč ločuje od oči le kot cigaretni papir tenka kost. Sinus sfenoidalis je poleg hipofize. S krvjo se lahko vnetje prenese na hipofizo, ki nadzira delovanje vseh žlez v telesu.
Če so vzrok vnetja sinusov zablokirane kosti, je osteopatija edina metoda, s katero lahko pozdravimo vnetje sinusov. Osteopatijo je v medicino uvedel ameriški zdravnik Andrew Still, ki je bil med ameriško državljansko vojno med severom in jugom razočaran nad možnostjo takratnega zdravljenja bolezni in je zato začel zdraviti različne bolezni z delovanjem na kostni sistem. Nedavno je Evropska zveza v Strassbourgu priznala osteopatijo kot poseben poklic, skoraj v vseh državah izobraževanje traja pet let. Naziv se je ohranil do danes, kot metoda pa se je razširila tudi na lobanjo, možgane in notranje organe.
Ker so sinusi povezani z drugimi deli telesa, osteopatska terapija zajema celotno hrbtenico, trebušno prepono in notranje organe. V prispodobi povedano je osteopat kot finomehanik človeškega telesa, ki popravlja karoserijo in različne dele našega organizma. Metoda je učinkovita, neboleča in mehka, zdravljenje traja do približno ene ure. Terapije navadno potekajo enkrat na teden ali vsakih deset dni.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.