Ta članek sem se odločil napisati po razgovoru s pacientko, ki je psihologinja. Povedala mi je, da ima veliko njenih pacientk poporodno depresijo. Želim malo osvetliti to vprašanje.

V medicinskem svetu se omenja kot vzrok za poporodno depresijo psiha in seveda poleg tega tudi hormonski sistem. Svetovna statistika govori, da cca. 30 do 50 % žensk trpi zaradi poporodne depresije. Ena od popularnih teorij je, da sodobna ženska zaradi feminizma ni psihološko pripravljena na obremenitve, ki nastanejo po rojstvu otroka. Manj je spanja. Prav tako nastane odgovornost za zdravje otroka. V različnih revijah in časopisih priporočajo, da si mora ženska vzeti čas za sebe, se rekreirati, brati knjige, piti kavico itd. Zaradi tega 46 % žensk v Ameriki ne želi imeti otroka. Vse navedeno je pravilno, vendar pa v življenju ženske obstaja še eno obdobje in sicer, ko je podvržena depresiji. To je menopavza. Je tudi takrat primarni vzrok psiha ? Vsekakor ni.

Zatrjujem, da je osnovni vzrok za poporodno depresijo hormonski sistem in sicer hipotalamus, hipofiza, ščitnica in nadledvični žlezi. To ugotavljam na podlagi iridodiagnostike.

V zgoraj omenejnih hormonskih organih prihaja do občasnih motenj v delovanju. Osnovno vlogo pri poporodni depresiji ima ščitnica. Zaradi te občasnosti analize običajno nič ne pokažejo. Hormonski sistem se da uspešno zdraviti. V alternativni medicini obstaja šest metod za zdravljenje.

Obstaja pa še en vzrok, o okaterem se ne govori in sicer je to kontracepcija. To je grob vdor v lasten hormonski sistem, ki sekundarno povzroča motnje na hormonskih organih in na psihi. Porod pa stanje še poslabša.

Prej je bilo poporodnih depresij veliko manj. Sodobne ženske, posebej še v Evropi in Ameriki, se odloča za rojstvo otroka v poznejših letih. Rodijo pri 33, 35, 37 letih. V tem času se v ženskem organizmu nabere cel kup bolezni, porod pa še bolj poslabša delovanje hormonskega sistema in začnejo se depresije.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.