Pacient mi je prinesel članek iz leta 2011 o colonhydro-terapiji, v katerem različni zdravilci omenjajo, da bo z novim zakonom zdravilcem prepovedano izvajanje čiščenje črevesja. Zaradi tega je nastala med njimi cela histerija. Zelo lepo je opisano, da je Slovenija v kameni dobi, pišejo celo o kršitvi človeških pravic, itd. V Sloveniji ne bo nihče prepovedal colonhydro-terapije. Izvajanje colonhydro-terapije bo prepovedana različnim šarlatanom, ki ne obvladajo medicine in ki razlagajo pacientom to terapijo kot čudežno metodo, itd.

Colonhydro-terapijo izvajam že 20 let in na kratko vam bom razložil resnico o tej metodi. Na kratko !

1. Vsi ti čudežni učinki, o katerih pišejo, ne obstajajo. Pozitiven učinek se doseže samo pri določenih boleznih. In še samo takrat, kadar se poleg čiščenja uporablja še kakšna dodatna metoda. Sama po sebi colonhydro-terapija ne funkcionira !

2. Metoda ima veliko kontraindikacij o katerih zdravilci namenoma molčijo.
To so:
– bolečine v trebuhu zaradi raztegovanja brazgotin v trebuhu
– krvavitve zaradi hemeroidov
– poslabšanje funkcije srca pri starejših pacientih
– poslabšanje sladkorne bolezni
– colonhydro-terapija lahko sproži zaprtost, pa tudi napenjanje, ker se med čiščenjem delno izpira iz črevesja zdrava mikroflora
– bolečine v spodnjem delu trebuha pri adenomu prostate
Lahko bi še našteval različne stranske učinke. Zdravilci lahko še tako trdijo,
da stranskih učinkov ni, vendar je to velika laž.

3. Poleg tega velikokrat ne delajo pravilno, brez spremembe temperature vode,
pravilne masaže trebuha, 1 do 2 krat, itd.

In sploh, zdravilci, kako lahko dokažete pacientu, da ima zabasano črevo in da je potrebno zdravljenje ?. Da vse bolezni izhajajo iz debelega črevesa so samo teoretične besede in je to laž ! Sicer pa, procedura ni čista, delno gre blato na ležišče, in je prisoten vonj.

Izbira pacienta za izvedbo colonhydro-terapije mora biti zelo klinična, torej čiščenje črevesja lahko dela samo strokovnjak z medicinsko izobrazbo.

In na koncu še v razmislek. Zakaj tako zelo reklamirajo čiščenje črevesja in obljubljajo čudežne učinke ? Ker bo kmalu konec bogatenja na račun naivnih ljudi.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.