Dolgo sem premišljeval ali naj napišem članek o tej temi, saj je o njej že zelo veliko napisanega. Praksa kaže, da ljudje nepravilno razumejo, od kod izvirajo bolečine v hrbtenici.

Naj navedem primer:
Na pregled je prišel pacient iz Hrvaške: »Slišal sem, da ste kiropraktik. Hočem, da mi naredite en tretma«. Bil je prepričan, da bo takoj vse v redu.

Že stara kitajska medicina omenja, da 80 % bolečin v hrbtenici izvira iz notranjih organov. Na primer: pri ženski v klimakteriju se pod vplivom hormonskih sprememb začnejo spremembe v kosteh. In kaj se pri tem lahko naredi z rokami ? V takšnem primeru je pač potrebno zdraviti hormonski sistem.

Zelo razširjeno je mnenje, da se bolečine v hrbtenici pričnejo zaradi zamika vretenca. Zamik vretenca je samo v dveh primerih:
– pri športnikih
– po poškodbah

Poleg tega so v hrbtenici mali sklepi, ki vežejo vretenca drugega z drugim. Na tem mestu v 70 % do 80% pride do vnetja. Diagnosticirati, kje je zamik in kje je vnetje, je zelo enostavno. Študiral sem kiropraktiko, manualno terapijo in osteopatijo. In vedno se čudim, zakaj toliko preiskav za hrbtenico. Prepričan sem, da je hrbtenica najbolj enostavno območje za diagnosticiranje. Zdravljenje daje odlične rezultate.

Kaj vpliva na hrbtenico?
– hormonski sistem
– vse infekcije (v Sloveniji je zelo pogosta borelija)
– notranji organi (na primer: vrat lahko boli zaradi ledvic, križ zaradi nepravilnega položaja maternice ali vnetja prostate, itd.)

Poleg tega enostavno obstajajo starostne spremembe v kosteh. Kako bi naj pri tem pomagala kiropraktika ? Potrebno je zdravljenje sprememb v kosteh.

Obstaja zelo veliko različnih načinov zdravljenja. Operacija je zadnji korak. V kolikor niste preizkusili vseh terapevtskih metod, ne hitite na operacijo. Tisti primeri, pri katerih je potrebna operacija, so zelo jasni in jih ni veliko.

Zelo bom vesel, če bo ta članek komu pomagal, glede na to, da ima bolečine v hrbtenici skoraj vsak drugi človek.