Na pisanje tega članka me je spomnil pacient. Spraševal je za svojega sorodnika, ki ima hude težave s hemeroidi. Zelo se je začudil, da se lahko hemeroide uspešno zdravi s pomočjo alternativne medicine. Prav tako pa sem se začudil tudi jaz, saj sem bil prepričan, da je to samo po sebi umevno. Kar se zdi zdravnikom homeopatom enostavno, se zdi ljudem to kot nekakšno čudo. Mi homeopati smo tako zelo navajeni, da se da hemeroide zdraviti skoraj 100 %, da sem vam pozabil posredovati to informacijo.

Skoraj vsi odrasli ljudje imajo hemeroid, vendar se pri nekaterih vidi, pri nekaterih pa ne.Obstajajo zunanji in notranji hemeroidi. Pri meni pa je bil še celo dve leti star otrok s hemeroidom. Uspeh zdravljenja ni samo pri zunanjih velikih, vozličastih hemerodih, temveč tudi pri notranjih.

Nastanek hemeroida ni odvisen odvisen od poklica ali spola. Imajo ga delavci zaradi fizičnega dela, drugi zaradi sedečega dela. Imajo ga skoraj vse ženske zaradi nosečnosti, ker plod močno zavira venozni pretok v medenici, zaradi česar nastane zastoj v venah v danki. Prav
tako lahko nastane hemeroid pri samem porodu.

Uspeh zdravljenja se kaže že čez en mesec. Zdravljenje traja kot pravilo 2 – 3 mesece.

Potrebno je jasno vedeti, da je vsak hemeroid sekundaren. Vse je odvisno od zastoja venozne krvi v medenici in v jetrih. Na osnovi tega poteka tudi zdravljenje. Najprej je potrebno zdraviti sam hemeroid. Da se ne bi ponovil, je potrebno zdravljenje vnetja v medenici. Pri moških je potrebno zdravljenje prostatitisa, pri ženskah vnetje jajčnikov, maternice in nepravilen položaj maternice. Zdravljenje je odvisno od vzroka.
Vzrok za nastajanje hemeroidov je tudi podedovanost. V primeru, da so imeli vaši sorodniki hemeroid, je potrebno okrepiti steno ven. Tudi za tak primer obstaja zdravilo.

Venozni zastoj v jetrih nastane zaradi zastrupitve jeter. Jetra so kot koš za smeti, v katerem se nabirajo strupi iz hrane, okolja, zaradi jemanja zdravil in vseh infekcij. V takem primeru je potrebno razstrupljanje jeter in sicer 1x do 2x na leto.

Želel pa bi povedati še o izrazitem hemeroidu, pri katerem se lahko vozli »priščipnejo«. Pri tem pomaga samo operacija. Da pa se hemeroid ne bi ponovil, svetujem po operaciji zdravljenje z metodami alternativne medicine.

In še ena opomba: hemerod se rad ponavlja zaradi treh provocirnih faktorjev
– začinjena hrana
– alkohol, posebno pivo
– dvigovanje bremen, težjih od 20 kg

Še en problem je, ki izzove hemeroid. To so kronična zaprtja.