Napenjanje (meteorizem) je zelo pogosta težava, ki muči tako otroke kot odrasle. Pri majhnih otrocih je napenjanje zelo prisotno v času izraščanja zob, zato v tem obdobju otroci pogosteje jokajo. Pri odraslih se napenjanje začne pojavljati po tridesetem letu, vzroki zanj pa so zelo različni. Vzrokov za nastajanje plinov v črevesju je zelo veliko in vedeti moramo, da je napenjanje pogosto sekundarnega izvora oz. da za njegov nastanek ni krivo črevesje, temveč nepravilno delovanje nekega drugega organa ali sistema. 

Naštel bom nekaj najpogostejših vzrokov: 

– hormonski sistem, na primer, pri ženskah v klimakteriju; 
– prostata ali maternica, kadar gre za vnetje ali povečanje teh organov; 
– prekomerno jemanje zdravil, ki zastrupljajo ali celo hromijo delovanje določenih organov. Najpogosteje so to zgodi pri jemanju antibiotikov zaradi vnetja katerega od organov ali pri preveč pogostih vnetjih mehurja; 
– prebavni trakt – vzrokov je več: pri starejših je ta težava zelo pogosta, najverjetnejši vzrok pa je znižana koncentracija želodčne kisline, redkeje se napenjanje pojavi pri zvišani koncentraciji želodčne kisline; nezadostno delovanje žolčnika – zaradi premajhne količine žolča se hrana slabo razgrajuje v črevesju; enako se dogaja pri poslabšanem delovanju trebušne slinavke. Hrana »leži« v črevesju, vre, se razkraja, nastopi zastrupljanje črevesja in napenjanje. Zelo pogosto zastrupljanje prebavnega trakta sproži vrsto drugih zdravstvenih težav in bolezni: glavobol, kožne bolezni, bronhialno astmo in utrujenost. 

Poseben problem, povezan s spremembami v črevesju, je njegova mikroflora. Gre za mikroorganizme, ki so za normalno delovanje črevesja zelo pomembni, saj sodelujejo pri pravilni razgradnji hrane. Lahko bi rekel, da imajo skoraj vsi ljudje poškodovano mikrofloro. Prve poškodbe se začnejo v otroštvu, zaradi pogostega jemanja antibiotikov, nato pa sledi uživanje nezdrave hrane, polne umetnih barvil in arom ter emulgatorjev. Spremembe mikroflore v črevesju so pogosto prvi impulz za razvoj predrakastih celic. Posebno vlogo pri tem imajo glivice. Na žalost je v Sloveniji prišlo do situacije, ko je zaradi »prizadevanj določenih posameznikov«, ljudem predstavljena povsem napačna slika o glivicah, še posebno, kar se tiče njihovega zdravljenja. Drugod po svetu obstajajo v medicini popolnoma drugačne metode diagnosticiranja in zdravljenja glivic. Podrobneje lahko o tem preberete v mojem članku z naslovom »O glivicah«. Tukaj bi želel poudariti samo eno dejstvo, namreč, da glivic s posebno prehrano absolutno ni mogoče pozdraviti. To zmotno mnenje je v Sloveniji zelo razširjeno. Glavni nasvet, ki ga boste v takem primeru dobili od zdravilca-šarlatana, se glasi: »Ne jejte sladkega!«. Glasniki te ideje računajo na popularnost alternativnih metod zdravljenja in na slabo medicinsko razgledanost prebivalstva. 

Napenjanje je mogoče ozdraviti. Glede na vzrok lahko traja zdravljenje od enega do šestih mesecev. Če gre za pomanjkanje želodčne kisline, se predpiše ene vrste zdravljenja, če gre za slabo izločanje žolča pa, seveda, druge. Črevesno mikrofloro se obnavlja na svoj način in zastrupljena jetra spet s povsem drugačnim pristopom itd. 

Pri zdravljenju glivic pa vrsta nemedicinskih problemov otežuje normalen potek zdravljenja. Toda, ob dobrem sodelovanju med zdravnikom in pacientom rezultat ne izostane. 

Osnovni princip: 

1. Vzrok je lokalen: prebavni trakt 
2. Vzroki: so drugi organi, ki se nahajajo daleč od mesta napenjanja 
3. Vedno obstaja in to 100 % nekaj vzrokov 
4. Absolutno vsi organi lahko povzročajo napenjanje in sicer: 
– živčni sistem 
– hormonski sistem 
– prebavni trakt 
– ves urogenitalni sistem, posebno ginekologija, prostata, itd. 
5. Pri starejših pacientih se pojavlja napenjanje kot stranski učinek tablet 

Primeri: 

1. Tomaž 

 

Težave: 
– napenjanje v trebuhu in to 2 – 3 ure po zaužitju hrane 
– hrana, ki sproži napenjanje – sadje 
– izpahovanje zraka 
– občasno bolečine v žlički in zgaga 

Iridodiagnostika: 
Izrazita rana na dvanajsterniku 

Zdravljenje: 
Rano se da vedno zelo dobro zdraviti, vendar pa je potrebno narediti 2 –3 terapije, 
Učinek je običajno 90 %. 

2. Darinka, 50 let 

 

Težave: 
– napenjanje, ki je neodvisno od hrane 
– skoraj vsa hrana ji povzroča napenjanje. Pacientka je sama povedala: 
»Sem kot noseča«. Težave so se ji začele pred 5 leti. 
– Izraziti simptomi klimakterija v obliki ščitnice 

Iridodiagnostika: 
Izrazita hipofunkcija ščitnice 

Zdravljenje: 
Običajno obstaja več vzrokov za bolezni ščitnice. Če je vzrok najden, zdravljenje ne predstavja nobenega problema. Problematično zdravljenje nastane v primeru, če je predhodno pacientka jemala kakršnekoli hormonske tablete. Torej, v tem primeru pomeni zdravljenje napenjanja, zdravljenje ščitnice. 

3.Janez, 60 let 

 

Težave: 
– napenjanje celega trebuha 
– bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki potujejo v desno ledvico in navzgor v desno lopatico 
– napenjanje se je začelo po operaciji in sicer odstranitvi žolčnika 

Iridodiagnostika: 
Zastoj žolča v ostanku žolčnika ter v kanalčkih jeter. V medicini je to tako imenovani sd. Postholecistektomija, torej po odstranitvi žolčnika se vsi problemi ponovno pojavljajo v ostanku žolčnika kot so: vnetje, zastoj žolča, kamni. 
– Motnje v delovanju trebušne slinavke 
– Znižana kislina v želodcu 
– Osnovni vzrok za napenjanje je zastoj žolča. 

Zdravljenje: 
Na razpolago so metode in sicer akupunktura, homeopatija, izopatija. V 90 % primerov bolečine prenehajo. 

Mag. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.