Migrena je zelo pogosto obolenje, če ne celo najpogostejše od vseh bolezni pri človeku.

Za migreno obolevajo pretežno ženske in sicer v starosti od 25 do 45 let. Že iz tega dejstva je razvidno, da ima skoraj osnovno vlogo pri razvoju migrene hormonski sistem. Moški imajo trikrat manj migren, še celo petkrat manj od žensk. Vse ženske, ki trpijo zaradi migren vedo, da jih pred menstruacijo vedno boli 3 – 4 ali celo 7 dni glava.

Drug pogostejši vzrok za migrene je dednost. V kolikor so sorodniki imeli migreno, je 90% možnosti, da boste tudi vi imeli iste težave.
Obstajajo še drugi vzroki, ki pa so dokaj manj prisotni.

Torej še enkrat, različni vzroki, predvsem dednost ali hormonski sistem, posledica pa je nepravilna reakcija ožilja v glavi in tako pride do migrene.

Večina žensk težko prenaša migreno. Pomagajo si tako, da ležijo v temi, dajejo si hladne obkladke na glavo. Sili jih na bruhanje. Pred migreno niha razpoloženje, poslabša se vid, pojavi se razdražljivost.

Obstajajo različne oblike migrene, kar pa za zdravljenje ni pomembno, ker je zdravljenje za vse oblike migren enako. Običajno vsi jemljejo tablete kot n.pr. avamigran, ki v času migrene dobro pomaga. Smatram, da deluje tableta kot prva pomoč in je samo začasno zdravljenje.

Zdravljenje mora biti temeljito. Pri zdravljenju, ki traja 3 – 4 mesece, migrenskih napadov ne sme biti 3 – 4 leta. Osnovna terapija je dokaj znana, to je homeopatija. Homeopatska zdravila
je potrebno izbirati za vsakega pacienta posebej, individualno, saj ima vsak pacient »svojo« migreno s simptomi, ki so značilni samo za njega. Zelo dobra pomoč je tudi akupunktura, ki pa deluje bolj kot podporna terapija. Bi pa dodal opombo in sicer, da je ženske ki jemljejo kontracepcijske tablete zelo težko zdraviti za migreno, kajti pri jemanju omenjenih tablet se migrene pojavljajo kot stranski učinek.