O nespečnosti obstajajo različna mnenja – eni jo smatrajo za bolezen, drugi pa za stanje starosti.

Kot nevrolog sem mnenja, da je to kljub vsemu bolezen, saj imajo težave z nespečnostjo tudi mladi ljudje. Kot običajno je nespečnost sekundarna reakcija. Primaren vzrok je običajno živčni sistem ali infekcija kot n.pr. borelija, ki je v Sloveniji zelo razširjena. Lahko pa je vzrok tudi udarec v glavo, zaradi česar nastanejo spremembe v možganih.

Ne strinjam se s tem, da se nespečnosti ne da zdraviti. Ne morem trditi, da je zdravljenje sto procentno, vendar pa je izboljšanje vedno doseženo.

Navedel bom primer borelije, kjer zadostujejo tri do štiri terapije in spanje se normalizira.
V primeru, da je vzrok za nespečnost udarec v glavo, se uporablja osteopatija, ki vzpostavi v prvotno stanje skrčene možganske prepone in izboljša venozni pretok v možganih.
V kolikor je vzrok stres, je potrebno poskusiti spremeniti službo oz. okolje v katerem živimo. V tem primeru je potrebno poiskati psihološko pomoč, pomagata tudi klasična homeopatija in akupunktura na ušesu.

Pri starejših je spanje porušeno pri 75 %. Od rojstva se nakopičijo strupi infekcij, posledice stresov in udarcev. Poleg tega so tu še hormonske spremembe. Vse to izzove znižanje energijskega potenciala v možganskih celicah, na kar pa se da vplivati tudi s pomočjo organ-zdravil, ki regenerirajo možganske celice.

Z eno besedo, potrebno je poskusiti zdraviti nespečnost in s tem izboljšati kakovost življenja.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.