Pred časom sem se pogovarjal s pacientko. Bil sem zelo presenečen nad njenim »znanjem« o menopavzi. Najprej sem mislil, da pač ni o tem obveščena in da ne morejo imeti vsi medicinskega znanja. Potem sem se pogovarjal še z drugimi ženskami. In ponovno presenečenje, 80 % žensk nima pojma, kaj pomeni menopavza. Osnovno znanje je bilo , da je to obdobje kadar se prenehajo menstruacije. Vedele so še to, da imajo skoraj vse ženske vročinska oblivanja. Zanimivo mi je bilo tudi, da je ena ženska povedala, da se menopavza prične pri 55 letih.

Prešel bi k osnovnim momentom, o katerih ne govorijo zdravniki in o katerih ne piše v knjigah:

Menopavza ima različne oblike:
– sklepna oblika (bolijo sklepi na prstih rok, kolki, hrbtenica, posebno vratni del)
– psihična oblika (niha razpoloženje)
– prebavna oblika (napenjanje, zaprtje ali driske)
– hormonska oblika (vročinska oblivanja, znojenje, padec libida oz. želje po seksu)
– itd.

Zelo pogoste so mešane oblike. Zanimivo mi je, da obravnavajo v uradni medicini vsak simptom posebej kot n. pr.: če bolijo sklepi, je to revmatoidni artritis, če ima pacientka psihične težave, ugotavljajo kakšno psihično bolezen, pri driskah iščejo vzrok v prebavnem traktu, vendar pa so to običajno simptomi menopavze.

Kar se tiče poteka menopavze:
pri 40 letih se prične 5 – 10 % simptomov klimakterija, potem ta procent narašča do 100 % simptomov in sicer nekje med 50 – 55 letom, kar velja za ženske v severnih državah Evrope. Slovenija spada k jugu Evrope. V Sloveniji se menopavza prične bolj v zgodnjih letih. Procent simptomov se znižuje do 60 let. Pri meni so bile ženske, ki so bile v menopavzi še do 70 leta.

Zelo pomembno je, da omenim ženske, ki so jemale kontracepcijske tablete. Te ženske zelo težko prenašajo menopavzo. Zakaj ? Zaradi jemanja umetnih hormonov je nivo lastnih hormonov zelo nizek, zaradi klimakterija pa se še bolj znižuje in zaradi tega pride do hudih težav v menopavzi.

Zelo bi bil vesel, če sem s tem prispevkom vsaj malo razsvetlil žensko prebivalstvo.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.