K meni je prišla pacientka z zanimivo diagnozo in sicer – sindrom kronične utrujenosti. Že kot študent medicine sem slišal za tako diagnozo, vendar pa takrat noben zdravnik ni posvečal pozornosti tej diagnozi. V zadnjem času pa je vedno več pacientov s tako diagnozo. In zakaj mi ta diagnoza ni bila nikoli zanimiva ? Ugotoviti vzrok za kronično utrujenost je zelo enostavno. Prav tako je tudi zdravljenje enostavno in tudi uspešno. Glede na to, da je vedno več teh diagnoz, sem se odločil pogledati na internet. In bil sem povsem presenečen !

Najprej čisto malo zgodovine: bolezen je dobila svoj naziv v Nevadi (USA). Registriranih je bilo 200 slučajev te bolezni. Pacienti so bili depresivni, razpoloženje je nihalo, čutili so slabost v mišicah. Pri njih so našli virus Epstein – Barr in tudi druge viruse.
Piše, da so bile eksplozije te bolezni v Los Angelesu, Londonu, še prej pa na Floridi. Vzroki za sindrom kronične utrujenosti ostajajo do sedaj nerazjasnjeni. Ko sem to prebral, sem ostal nekaj minut brez besed. Vzroka za utrujenost ni mogoče najti ? Še vedno temu ne morem verjeti. Kako je to mogoče ? Razumem, da je težko odkritii rak ali kakšno drugo resno bolezen, vendar utrujenost ? In še, bodite pozorni, taki slučaji so samo v angleško govorečih državah ! Dalje piše o skrivnostnih virusih, zvišani količini mlečne kisline, pomanjkanju transporta kisika v tkivje, znižanje količine mitohondrijev v celicah i.t.d., kar je po mojem mnenju že shiozofrenija in traparija.

Nasveti sodobne oz. uradne medicine za zdravljenje:
1. čimveč počitka
2. diete
3. uživanje vitaminov
4. masaže
5. avtogeni trening
6. tablete za psiho

Vaše mnenje ? Bi zaupali takšnemu zdravniku, ki vam bo to svetoval ? Vendar bodi dovolj . Situacija je tragična in komična. Medicina, v katero se stekajo ogromni denarji, vam bo svetovala uživanje vitaminov, nima pa pojma o vzroku !

Sedaj pa resno o tem sindromu:
1. Potrebno je vedeti, da v medicini nikoli ne obstaja samo en vzrok za bolezen, vedno je en glavni ter nekaj dodatnih vzrokov. V primeru kronične utrujenosti sta običajno dva ali trije vzroki.
2. Če so se simptomi začeli po infekciji, je popolnoma jasno, da je potrebno zdraviti posledice infekcije. Torej, zakaj zdravniki ne zdravijo posledice ?
3. Če je vzrok psihosomatika, je potrebno zdraviti psiho !

Popolnoma jasno je, da »medicina« poleg vitaminov ter ostalih nasvetov nima nobenih drugih možnosti za zdravljenje. Tukaj mora zdraviti naša medicina !
Pri utrujenosti, ki je kot posledica infekcij, uspešno zdravi izopatija. Utrujenost, ki je posledica psihičnih preobremenitev izjemno dobro pomagata zdraviti akupunktura ter klasična homeopatija. Pri sindromu utrujenosti po udarcu v glavo je potrebno izvajati osteopatijo i.t.d., ni smiselno, da naštevam še naprej.

Eno je jasno, kronično utrujenost se da uspešno zdraviti, očitno pa so iz muhe naredili slona.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.