Veliko žensk pride k meni zaradi bolečin v križu. Lahko rečem, da je ni ženske, ki ne bi poznala bolečin v križu.

Križ boli pred menstruacijo in boli med menstruacijo (v ovulaciji). Že iz tega je razvidno, da je tu »vmešan« hormonski sistem, ki vpliva na maternico.

Kaj se dogaja ? Pod vplivom hormonov se maternica napolni s krvjo, se napihne, premika se levo, desno, naprej, nazaj, kar povzroča nepravilno nategnjenost ligamentov maternice. Maternica visi na ligamentih, katerih končnice so pritrjene k hrbtenici in stenam medenice. Tam, kjer je ligament preveč nategnjen se pričnejo bolečine v križu ali v medenici. Tu uspešno pomaga akupunktura in homeopatija.

Drugi vzrok bolečin v križu zaradi maternice je sledeč: po porodu maternica skoraj pri vsaki ženski spremeni položaj. Običajno se pomakne nazaj v tako imenovani položaj »retro« položaj. Vrh maternice pritiska v križ kar sproži bolečine. To težavo se da uspešno odpraviti z osteopatijo.

Tretji vzrok: v menopavzi ligamenti maternice ohlapnejo in tako pride do spremembe položaja maternice, kar povzroča bolečine. Tu ponovno pomaga osteopatija.

Iz tega sledi, da je potrebno v takih primerih zdraviti hormonski sistem in položaj maternice in vzroke se da uspešno zdraviti.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.