Prehladi so najbolj pogosta obolenja pri ljudeh. Pod besedo prehladi večina razume cel kup bolezni. Med prehlade spadajo vnetje sinusov, ušes in mandeljnov, nahodi, bronhitisi in nasploh vse gripoze. Povzročitelji prehladov so bakterije, virusi, glivice in strupi iz okolice.
Ker so vzroki za ta obolenja različni se tudi prehladi zelo močno razlikujejo med seboj. Zaradi tega je tudi zdravljenje različno.

Tem obolenjem so podvržene vse starostne skupine, predvsem pa otroci v vrtcih.

Prehladi so samo na videz nedolžni. Vsak prehlad škoduje določenemu organu kot n.pr. angine vplivajo na ščitnico, srce, ledvica, sklepe. Razen tega vsaka infekcija pusti strup v organizmu, ki cirkulira v krvi. Pri tem se pojavljajo različni simptomi. Zdravniki mislijo na določeno bolezen, vendar pa gre večkrat za posledico prehlada. Antibiotiki delujejo samo na bakterije, za zdravljenje virusnih infekcij zdravil v uradni medicini skoraj ni.
Treba pa je poudariti dejstvo, da se zelo pogosto zamenjujeta astma in kronični bronhitis. Če je človek zadihan, še ne pomeni, da ima astmo. V 90 % je primarni vzrok za težave infekcija v pljučih in bronhijih.

Alternativna medicina zelo uspešno zdravi prehlade. Osnovna naloga zdravljenja je v tem, da izloči iz organov strupe, viruse, bakterije in vzpostavi funkcijo poškodovanih organov. Vendar pa bi na začetku prehlada svetoval jemanje aspirina in antibiotik, vendar le za kratek čas. V kolikor traja prehlad dalj kot en teden, svetujem metode alternativne medicine.

Pri kroničnih prehladih in posledicah kot n.pr. kronični kašelj, ki traja od 1 do 10 let, pomagata samo homeopatija in izopatija, ki pa je najmočnejša metoda.
Poleg tega obstajajo zdravila, ki preprečujejo prehlade. To so spagiriki, ki jih izdelujejo v Nemčiji in za katere so recepte sestavili že v srednjem veku.

Če se prehladi ponavljajo zaradi podedovanosti kot n.pr. če so imeli daljni sorodniki tuberkulozo in so potem potomci nagnjeni k prehladom, se da tudi na to vplivati.

Z eno besedo, potrebno je ugotoviti vzrok, obliko prehlada, fazo vnetja in nato zdraviti.

Zelo pomembno je prehlade zdraviti, ker pogosto zelo negativno vplivajo na srce, ledvica, sklepe, hormonski sistem, kar se v starosti odraža kot različne bolezni.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.