Neka pacientka mi je povedala, da ji je njen lečeči zdravnik svetoval, da mora dnevno popiti tri litre vode. Odkrito lahko rečem, da ne verjamem, da je bilo to priporočilo s strani zdravnika. Če ji je to povedal kakšen šarlatan, potem verjamem. Sem pa že slišal, da v različnih medijih priporočajo prekomerno pitje vode.

Rad bi razčistil to vprašanje. Organizem je samoregulativni sistem. Kolikor vode je organizem izgubil, toliko jo mora dobiti. To je zakon in o tem nas opozori žeja. Če organizem ni izgubil vode in ga silimo s pitjem vode, je velika napaka. Tri litre vode na dan pijejo maratonci, tekači na smučeh, varilci, skratka vsi tisti, ki se veliko znojijo.

Poglejmo, koliko se poti naš »maratonec«, ki naj bi moral popiti tri litre vode na dan. Vzemimo povprečje gibanja zaposlenega človeka: zjutraj naredi pot od stanovanja do svojega avtomobila, kar znese 100 m, od avtomobila do službe še 100 m, popoldan iz službe do avtomobila 100 m in od avtomobila do stanovanja 100 m. Vse skupaj znese 400 m hoje. Koliko bi moral po vašem mnenju tak človek popiti? Zagotovo ne 3 litre. Po savni človek pije, ker se je spotil in s tem izgubil tekočino. Zaradi prekomernega pitja nastopijo stranski učinki kot na primer pri sladkornih bolnikih pride do poslabšanja stanja. Pri insuficienci oz. popuščanju srca, visokem pritisku ali pri osebi, ki je nagnjena k oteklinam, pride prav tako do poslabšanja stanja.

Zaključek: živite naravno, prisluhnite svojemu organizmu in ne poslušajte nasvetov raznih šarlatanov!

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.