Članek pišem ponovno pod vplivom obiska pacienta, študenta medicinske fakultete. Spraševal me je o svoji sestri, ki ima uradno diagnozo – revmatoidni poliartritis. Povedali so ji, da je ta bolezen neozdravljiva.

Njegovo osnovno vprašanje je bilo v zvezi z metotreksatom in sicer ali naj nadaljuje z jemanjem. Prvič, nimam pravice vmešavati se v priporočila drugih zdravnikov, ker ni etično. Drugič pa imam lastno mnenje o metotreksatu in o farmaciji nasploh. Farmacija zdravi akutna stanja bolezni, nikakor pa ne kroničnih bolezni, po prekinitvi jemanja se bolečine povrnejo. Poleg tega imajo farmakološka zdravila hude stranske učinke. Vse kronične bolezni uspešno zdravi alternativna medicina. Za težave s sklepi obstaja cel kup diagnoz, vendar pa je dejstvo samo eno in sicer spremembe v presnovi hrustancev ter vnetje tkivja okrog sklepov, kar povzroča bolečine.

Klasičen revmatoidni poliartritis se začne v mladosti v 20 do 30 letih. Osnovni vzrok so kronične infekcije v glavi, bolj natančno v mandeljnih. Veliko vlogo imajo tudi sinusi. Razen tega tudi druge infekcije kot so dizenterija, viroze, borelija itd. sprožijo vnetje sklepov.

Zdravljenje je pod dvemi pogoji uspešno:
1. zdraviti je potrebno bolj na začetku
2. da človek ni predolgo jemal farmakoloških zdravil, posebno umetnih hormonov

Zdravljenje je običajno dolgotrajno in sicer približno 6 mesecev. Po tem so potrebne še podporne terapije.
Osnovne metode so:
homeopatija – v kolikor obstoja dvom, da poleg infekcij obstajajo še drugi vzroki za vnetje sklepov
in
izopatija – v primeru, da so vnetja sklepov povzročile infekcije.

V večini primerov je osnovno zdravljenje izopatija. Na žalost otroci niso primerni za zdravljenje s to metodo.

Po zdravljenju z izopatijo, ko so že ostanki infekcij (staphilococci, streptokoki,…) izvlečeni iz tkivja, je potrebno narediti še terapijo z organ-zdravili zaradi vzpostavitve hrustanca v sklepih. Običajno je potreben 1 krat na leto kontrolni pregled zaradi ugotovitve prisotnosti možnih dejavnikov, ki bi lahko ponovno povzročili težave ter da se jih pravočasno izloči iz organizma.

Mag.sc. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.