Diabetes izhaja iz latinske besede diabego (teči), kar pomeni bolezen, ki spremlja zaužitje velike količine tekočine in prav tako tudi izločanje. Prisoten je občutek, da voda teče skozi organizem človeka, ne da bi se v njem zadržala, pri čemer se pojavlja še velika žeja.

Diabetes se karakterizira s povišanjem sladkorja v krvi in v urinu. Sedem procentov ljudi na svetu ima sladkorno bolezen.

Simptomi diabetesa so:
– povečana žeja
– suha usta
– pogosto odvajanje vode
– hujšanje
– suha in srbeča koža
– suhe sluznice
– poslabšanje vida
– mrzle roke in noge
– krči v mišicah
– slabost
– vrtoglavica
– utrujenost

V prejšnjem stoletju so skoraj vsi pacienti zaradi sladkorne bolezni v povprečju živeli le 5 let.
Prvi inzulin je bil izumljen v začetku prejšnjega stoletja, sinteza pa je bila končana 1973 leta. Takrat so bile izdelane tablete, ki znižujejo sladkor.
Dandanes so osnovne metode zdravljenja tablete, inzulin, dieta. Potrebno je odkrito povedati, da sodobna uradna medicina rešuje paciente, vendar pa so za izboljšanje kakovosti življenja potrebne še druge metode.

Vzroki obolenja za sladkorno bolezen so sledeči:
1. dednost, ki pa ni glavni vzrok
2. virusi
3. drugi hormonski organi kot so ščitnica, hipofiza, nadledvična žleza
4. cepljenje
5. stres, vendar zelo redko

Iz tega sledi, da je sladkorna bolezen vedno sekundarna.

Srž ali bistvo bolezni je:
1. Trebušna slinavka izloča premalo inzulina in zaradi tega se zviša sladkor v krvi.
To je diabet tip 1
2. Znižuje se občutljivost tkiva slinavke na delovanje inzulina.
To je diabet tipa 2

Posledice sladkorne bolezni so poškodbe arterij v vseh organih, posebej v možganih, srcu, nogah, očeh in ledvicah.

Uradna medicina zelo dobro opisuje vse simptome sladkorne bolezni, vendar pa sladkornega bolnika ne more ozdraviti. Zdravljenje, ki traja do konca življenja se pač ne more imenovati zdravljenje. Dejansko gre za nadomestno terapijo, ki umetno podpira trebušno slinavko. Organ funkcionira na račun umetnega inzulina. Isti način zdravljenja je v vsej endokrinologiji. Če je to zdravljenje sladkorne bolezni, je to še delno opravičeno. Vendar pa je pri drugih hormonskih boleznih to popolnoma brezmiselno. Namesto da bi vzpodbujali delovanje organa in stabilizirali njegovo funkcijo, se zavira z nadomestki. Človek je kot pes, priklenjen na verigo iz tablet. Tako se razvije farmakološka odvisnost.

Pogled naše medicine je popolnoma drugačen. Trebušna slinavka je izredno občutljiva na viruse. Prav virusi v otroštvu pripravijo trebušno slinavko k razvoju diabetesa za v bodoče. Virusi, ki izločajo strupe poškodujejo strukturo tkiva trebušne slinavke. Pri določenem provocirnem dejavniku, ki morda izbruhne čez 20 – 30 let, se razvije sladkorna bolezen.

Zato je potrebno:
1. zdraviti viruse
2. izločiti strupe po virozah iz tkivja trebušne slinavke
3. vzpostaviti tkivo trebušne slinavke
4. podpreti delovanje trebušne slinavke

To je zdravljenje primarnih vzrokov, kar metode medicine tudi omogočajo. Terapija je posebno uspešna v začetni fazi, ko je še sladkor na meji ali ko pacient še jemlje tablete. Pri določenih pacientih je zdravljenje uspešno tudi še celo, ko si že injicira inzulin.

Poleg tega se da zelo uspešno zdraviti motnje v delovanju drugih organov in sicer s pomočjo organ-zdravil, ki regenerirajo tkiva organov. Pri tem ni najbolj pomembno zniževanje sladkorja, temveč stabiliziranje vida, delovanje ledvic, pritisk in potem ocenjevati nivo sladkorja v krvi. Na začetku zdravljenja pacient ne znižuje doze jemanja zdravil, to sledi kasneje. Zniževanje zdravil je potrebno delati individualno. Zelo pomembna je dieta in gibanje. Zvišan sladkor izgoreva pri fizičnem naporu. Gibanje prihrani inzulin. Kot zanimivost – noben maratonec ne zboleva za sladkorno boleznijo.

Zelo dobra prognoza za zdravljenje je sladkorna bolezen tipa 2. Potrebno pa je vedeti, da je zdravljenje dolgotrajno in zahteva veliko potrpežljivosti.

Mag.s.c. Sergej Kajumov, dr.med., D.O.